Art Rotterdam

Art Rotterdam 2017

Art Rotterdam

Van donderdag 9 februari tot en met zondag 12 februari 2017 opent Art Rotterdam 2017 zijn deuren voor het publiek. Locatie is wederom de Van Nellefabriek, het icoon dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO prijkt. In 2015 sprak Le Monde van ‘een van de beste kunstbeurzen van het afgelopen jaar’ en volgens Huffington Post mag Art Rotterdam zich tot de top vijf van de winterbeurzen rekenen. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen. Net als in eerdere jaren richt de beurs zich uitsluitend op jonge kunst en bestaat haar veelgeroemde presentatie uit een variëteit aan tentoonstellingsmodellen. 

Variatie aan modellen

De New Art Section, samengesteld door curator Natasha Hoare, omvat werk van de allerjongsten onder de internationale kunstenaars. In 2017 zijn dat er eenentwintig. In de Main Section presenteren zeventig toonaangevende galeries, waaronder alle Nederlandse toppers, de laatste ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst. Projections, de sectie voor videokunst en film, toont twaalf video’s op grote, vijf meter brede projectiewanden. Ter bevordering van de concentratie beschikt iedere video over een eigen geluidsdouche. Projections is de afgelopen vier jaar een succesvolle springplank gebleken. Werken van meerdere exposanten zijn opgenomen in museale collecties of te zien op grote internationale tentoonstellingen. Voor de tentoonstelling Prospects & Concepts is gekozen voor het oude distributiecentrum van de Van Nellefabriek. Deze enorme ruimte van 2.500 m2 gaat onderdak bieden aan het werk van de ongeveer 60 jonge kunstenaars die in 2015 van het Mondriaan Fonds een stimuleringspremie hebben gekregen. Curator is Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Intersections, de afdeling voor installatie- en performancekunst, zetelt tijdens deze achttiende editie voor de derde keer in de oude werkplaatsen van de fabriek.

Art RotterdamNominatie AICA Oorkonde 2016

In het juryrapport van de AICA Oorkonde, een jaarlijks initiatief van AICA (International Association of Art Critics), figureert Art Rotterdam als genomineerde naast de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en Witte de With Center for Contemporary Art. “Elk op hun eigen gebied top-of-the-bill” zegt het rapport dat Art Rotterdam roemt als “een kunstbeurs die zich al jaren onderscheidt door een grote diversiteit en het talent om samenwerkingen aan te gaan”. Ook prijst het rapport de beurs als “een conglomeraat van presentaties en activiteiten die de havenstad tot ’s lands toonaangevende kunststad hebben opgewaardeerd”. “Na een bezoek (of meerdere bezoeken)”, zo luidt ten slotte de conclusie, “heb je het gevoel helemaal bij te zijn qua Nederlandse contemporaine kunst. En daar is behoefte aan, zo blijkt ook uit de bezoekerscijfers. Die stegen gestaag tot het punt dat verdere groei niet mogelijk lijkt: van 16.000 in 2013 tot 21.500 in 2014 tot 26.500 in 2016”.

Art Rotterdam

Van Nelle Fabriek | Van Nelleweg 1 | 3044 BC | Rotterdam

– Donderdag 9 februari, 11.00 – 19.00 uur
– Vrijdag 10 februari, 11.00 – 21.00 uur
– Zaterdag 11 februari, 11.00 – 19.00 uur
– Zondag 12 februari, 11.00 – 19.00 uur
Entree € 17,50, online tickets € 13,50, kinderen tot 12 jaar gratis entree