Spectaculair concertgebouw Elbphilharmonie januari 2017 open

Duitsland is een nieuw architectonisch en muzikaal meesterwerk rijker: op 11 en 12 januari 2017 opent in Hamburg de Elbphilharmonie. Gevestigd in de moderne havenwijk HafenCity biedt de Elbphilharmonie plek aan drie concertzalen met een veelzijdig muziekprogramma, veel ruimte voor muziekeducatie, een openbare plaza waar bezoekers op 37 meter hoogte van een overweldigend uitzicht over de stad kunnen genieten en een hotel. Geïnteresseerden kunnen het unieke concertgebouw nu al digitaal verkennen. Als huisorkest zal het NDR Elbphilharmonie Orchester onder leiding van hoofddirigent Thomas Hengelbrock het concertgebouw openen.

ElbphilharmonieHanzeatische architectuur: traditie als basis voor vernieuwing
Het concertgebouw is ontworpen door de gerenommeerde Zwitserse architecten Herzog & de Meuron. Boven het vroegere pakhuis A, waar in het verleden thee, tabak en cacao lag opgeslagen, reikt nu een schitterend nieuw gebouw zo’n 110 meter de lucht in. Dankzij de unieke architectuur staat de Elbphilharmonie voor de contrastrijke en maritieme flair van de stad, die tussen traditie en moderniteit met veel durf, creativiteit, innovatie en een internationale instelling haar toekomst steeds opnieuw vormgeeft. Dit gebouw symboliseert zowel de ruwheid als de schoonheid van Hamburg.

Grenzeloze muziekervaring voor iedereen
Het hart van de Elbphilharmonie is een van de meest spannende bouwkundige uitdagingen van Europa: een concertzaal van wereldklasse op een hoogte van 50 meter met 2.100 zitplaatsen, die vanwege de geluidsisolatie van de rest van het gebouw is losgekoppeld. Voor de perfecte akoestiek hebben de architecten samen met de vooraanstaande akoesticus Yasuhisa Toyota speciaal voor de Elbphilharmonie Hamburg een bijzondere wand- en plafondstructuur ontwikkeld: de zogenaamde “witte huid“. Deze structuur, bestaande uit 10.000 op de millimeter nauwkeurig en afzonderlijk gefreesde gipsvezelplaten, zorgen voor een doelgerichte spreiding van het geluid en maken zo elk bezoek tot een overweldigende klankbeleving.

Veelzijdig gebouw met veelzijdig programma
De muziek die in de Elbphilharmonie Hamburg ten gehore gebracht zal worden, is kleurrijk en vol contrast. Van klassieke wereldmuziek tot en met pop, van bombastische orkestmuziek tot speelse jazz – het concertgebouw biedt muziek voor elke smaak. Na het openingsconcert volgt een festival van drie weken, waar onder andere het Chicago Symphony Orchestra, de Wiener Philharmoniker en de Berlijnse band Einstürzende Neubauten spelen. In totaal kan men gedurende de eerste helft van 2017 kiezen uit meer dan 300 evenementen. Zowel voor muziekkenners als voor beginners is er een afwisselend aanbod vol hoogtepunten dat aan het begin van een inspirerende relatie tussen concertgebouw en publiek zal staan.

Nieuwe website nodigt uit tot digitale verkenning
De Elbphilharmonie Hamburg is vanaf nu op een nieuw online platform digitaal te bekijken: Countdown.elbphilharmonie.de/en. De architectuur van de Elbphilharmonie en haar schitterende glazen façade zijn tijdens een razendsnelle dronevlucht vastgelegd. De drones “Rock” en “Roll” laten bezoekers in adembenemend tempo rond en over het concertgebouw vliegen, waarbij zij hun eigen route kiezen en het nieuwe iconische gebouw en de stad uit verschillende perspectieven kunnen bekijken