Mysterieus kunstwerk zweeft boven Amsterdamse gracht

De internationale jury van het Amsterdam Light Festival 2016-2017, onder leiding van Rogier van der Heide (artistiek leiderĀ Amsterdam Light Festival), presenteert de eerste 10 concepten voor de lustrumeditie van het festival. De jury kreegĀ deĀ ingewikkelde taak om uit alle 500 inzendingen uit 46 landen een definitieve selectie van 30 kunstwerken te maken. Opvallend zijnĀ The Lace van de Amerikaanse design studio Choi + Shine Architects en A Window in Time van de Nederlandse design studio Motion Paintings. Beide werken geven op een bijzondere manier invulling aan het thema van de Water Colors vaarroute ‘A view on the city‘.

The Lace
De zwevende installatie van 10 meter breed verwijst naar de Nederlandse klederdracht in de gedaanteĀ van deĀ kanten kapĀ en staat symbool vALFoor het culturele rijkdom van Amsterdam. Het kant staat voor de verwevenheid van de inwoners van Amsterdam en het vervlochten karakter van de stad, verbonden doorĀ grachten, pleinen en wegen. De uitvergrote omvang van dit traditioneleĀ kledingstukĀ creĆ«ert een vervreemd gevoel. Bezoekers varen onder het reusachtige driedimensionale werk door en zien de Amsterdamse donkere winterlucht door een betoverend, lichtgevend kantpatroon.Ā EĆ©n draad volgt bezoekers nog even nadat ze het werk al gepasseerd zijn en verleidt om nog even om te kijken.

A Window in Time

Zodra het begint te schemeren komt A Window in Time tot leven. Een kleurrijk en dynamisch venster toont drie verschillende kleurlaAML 2gen die ieder een eigen verhaal vertellen. Deze drie lagen corresponderen met het verleden, het heden en de toekomst van de stad. A Window in TimeĀ vertelt bezoekers over het rijke verleden van Amsterdam. Het veranderende karakter van het werk herinnert toeschouwers aan de dynamiek vanĀ de stad.

Volg de making of van de kunstwerken via: www.amsterdamlightfestival.com/nl/actueel

Deelnemende kunstenaars Amsterdam Light Festival 2016-2017

Onder anderen: Isabel Nielen – Ana MorpheĢ€, Anna Musch, Cleo de Brabander en Eliza Mante – 15.000 and more, Reanna Niceforo en Phil Sutherland – Dancing with Trees, Victor Engbers – Greenhouse, Christian ZoĢˆllner, Sebastian Piatza en Robert Albert – Human Beeing, Vikas Patil en Santosh Gujar – Nest, Victor Vicsek – Nexus, Choi + Shine Architects – The Lace, Laurent de Wolf – Whatā€™s He Building In There, Tropisme Art & Science Collective –Ā You lookin’ at me?.Ā 

Water Colors, de vaarroute: 1 december 2016 t/mĀ 22 januari 2017

Illuminade, de wandelroute: 15 december 2016 t/m 8 januari 2017