Cello Biennale

Cello Biënnale Amsterdam

Cello Biënnale Amsterdam

Cello BiennaleHet grootste cellofestival van de wereld barst los op donderdag 20 oktober met de muziektheatervoorstelling Instant Happiness van Via Berlin en Cello8ctetAmsterdam in Muziekgebouw aan ’t IJ. Dan volgen negen stampvolle festival dagen in alle ruimtes van het Muziekgebouw en het Bimhuis. Muzikale extremen van ‘s morgens vroeg (Bach&Breakfast) tot diep in de nacht (Late Cello Night).

Nieuwe gezichten
De Cello Biënnale 2016 wordt de Biënnale van de nieuwe gezichten. Veel cellisten die nog niet eerder op de Biënnale te horen waren, komen naar Amsterdam.
Opvallende namen zijn de Braziliaan Antonio Meneses, de grootste cellist van Latijns-Amerika, de Russische cellisten Ivan Monighetti en Alexander Rudin, de Zweedse meestercellist Torleif Thedéen en Martti Rousi, de grote Finse cellopedagoog.
Daniel Müller-Schott (Duitsland), de Amerikaanse Alisa Weilerstein en de jonge Kian Soltani, van Perzische komaf, vertegenwoordigen de categorie ‘lievelingen van de internationale podia van dit moment’. Dat geldt ook voor geliefde Biënnalegrootheden die opnieuw terugkomen, zoals Jean-Guihen Queyras, Jérôme Pernoo, Raphaël Pidoux, Monika Leskovar, Nicolas Altstaedt, Pieter Wispelwey, Die 12 Cellisten der Berliner Philharmonker en 2CELLOS.
Maar liefst zes orkesten, elf ensembles, een koor en zevenendertig internationale solocellisten zorgen voor gedenkwaardige momenten en hoogtepunten.
Van het Requiem van Fauré voor koor, solisten en 10 cello’s, nieuwe celloconcerten van Rob Zuidam en Guus Janssen, een trektocht door de wereld met Jean-Guihen Queyras en het Atlas ensemble, een Spaanse avond met jong cello- én flamenco talent, Russische liederen voor cello en bariton, de Weense jazz-rock formatie BartolomeyBittman tot het One Page Composition Project van Slagwerk Den Haag en de Biënnale Cello Band.

The Acting Cello
De rode draad van het festival is The Acting Cello, de cello als acteur. In vijf nieuwe muziektheaterproducties speelt de cello de hoofdrol. In titels als De Meester en Margarita, Nomaden, Instant Happiness, POE: The Tell-Tale Heart en Cello&Co, verbindt de cello zich met tekst, beweging, film en video.

Nationaal Cello Concours
Tijdens de Cello Biënnale Amsterdam vindt het Nationaal Cello Concours plaats. Nederlands of in Nederland studerend cellotalent tot 27 jaar presenteert zich in drie rondes aan het publiek en aan de internationale jury. De jury bestaat uit Monika Leskovar (Kroatië), Pieter Wispelwey (NL), Gregor Horsch (NL), Martti Rousi (Finland), Julian Steckel (D), Raphaël Pidoux (Frankrijk) en Jan Willem Loot (NL) voorzitter.
Het concoursstuk van 2Claron McFadden016 wordt gecomponeerd door Rob Zuidam.
Op vrijdag 28 oktober spelen de laatste drie kandidaten tijdens de finale het eerste celloconcert van Dmitri Sjostakovitsj met het Orkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van Judith Kubitz.

Hello Cello
Op zaterdag 22 oktober speelt het Hello Cello Orkest muziek van en met jazzmuzikant Oene van Geel. Honderdveertig jonge cellisten van alle speelniveaus uit heel Nederland bereiden dit project voor tijdens korte mini-Biënnales in Amstelveen, Den Haag, Eindhoven en Zwolle.

Tijdens de Cello Biënnale is er een dagelijkse festivalmarkt met stands van cello- en strijkstokkenbouwers, muziekuitgevers en cdverkoop.
De Biënnale eindigt op zaterdag 29 oktober met Cello Coupé, een non-stop carrousel van muzikale verrassingen in de theatrale setting van een Parijs’ Grand Café.Cello Biennale

Cello & Film in EYE
Voorafgaand aan de Cello Biënnale presenteren Filminstituut EYE en de Cello Biënnale van 17 t/m 25 september het muzikale filmprogramma Cello & Film, een minifestival van vijf dagen met stille films met live muziek waaronder een nieuwe muziekscore bij Metropolis van Fritz Lang. Er zijn documentaires, experimentele films en een speelfilm.

Cello Biënnale Amsterdam, Muziekgebouw aan ’t IJ & Bimhuis, Amsterdam
Pre-opening The Acting Cello: Do 20 okt 2016
Vr 21 t/m Za 29 okt 2016
Tickets & Info: www.cellobiennale.nl
Bekijk online de bestelbrochure: klik hier