Andrew Moore | Dirt Meridian

“It may not be pretty, but it’s beautiful if you know how to look at it.” – Kent Haruf, Dirt Meridian.

De 100ste meridiaan loopt dwars door de Verenigde Staten en scheidt het groene, vruchtbare oosten van het droge westen van het land. Het uitgestrekte gebied langs deze lijn kent een onzichtbare historie; there is much more than meets the eye. In Dirt Meridian brengt de Amerikaanse fotograaf Andrew Moore dit gebied tot leven. De intrigerende fotoserie is van 28 november 2015 tot 6 februari 2016 te zien bij galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam.

Moore verweeft het verhalende verleden van een gebied met de levenskrachtige, maar onzekere toekomst. Hij combineert luchtfotografie en traditionele groot-formaat fotografie om het ongrijpbare terrein, en de families die aan dit uitdagende landschap verbonden zijn in het westelijke deel van de 100ste meridiaan (Noord-Dakota, Zuid-Dakota, Nebraska, Colorado, Texas en New Mexico) te verbeelden. De Dust Bowl, enorme stofstormen die in de jaren ’30 over het land trokken, maakte dit deel van Amerika onderdeel van ‘The Dirty Thirties’.

Left: Andrew Moore - Dirt Meridian - Approaching Dust Storm. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Andrew Moore Right: Andrew Moore - Dirt Meridian - Simple Simon School House. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Andrew Moore
Left: Andrew Moore – Dirt Meridian – Approaching Dust Storm. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Andrew Moore
Right: Andrew Moore – Dirt Meridian – Simple Simon School House. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Andrew Moore

De uitdaging van leegte

Tijdens een periode waarin klimaatverandering, droogte en energie-exploitatie bovenaan de agenda staan van nationale problematiek, gaat Dirt Meridian over een land dat wordt blootgesteld aan extreme weercondities, waar water en andere bronnen schaars zijn. Echter, in de harde werkelijkheid van dit land ligt ook de enorme, sublieme leegte. “De grootste uitdaging bij het maken van deze foto’s was om het gevoel van leegte vast te leggen, zonder dat ik simpelweg een foto maakte van een verlaten plek”, legt Moore uit. “Ik heb mijn uiterste best gedaan om de foto’s in een bepaalde context te plaatsen. Niet alleen tegen de achtergrond van de menselijke invloed, maar ook in relatie tot de fysieke en bovennatuurlijke dimensies van leegte. Leegte als een onontkombaar verschijnsel, waarbij als je erin opgroeit het een bepaalde manier van kijken voortbrengt; een waarmee je de subtiliteit van wat er niet is registreert – dat is wat een land verbindt of versplintert.”

Over Andrew Moore

De Amerikaanse fotograaf Andrew Moore (1957) is wereldwijd bekend om zijn fotoseries die gemaakt zijn over een periode van meerdere jaren. Hiermee legt hij de effecten van de tijd vast op het natuurlijke en kunstmatige (gebouwde) landschap. Moore is vooral bekend om zijn groot-formaat foto’s van onder andere Cuba, Rusland, Times Square, Detroit en – meest recent – de Amerikaanse High Plains. Moore heeft vele soloshows in New York op zijn naam, en talloze tentoonstellingen binnen en buiten de Verenigde Staten. Zijn werken maken deel uit van collecties van grote musea zoals The Metropolitan Museum of Art, Whitney Museum of American Art, The Yale University Art Gallery, The Library of Congress, The Israel Museum, The Museum of Fine Arts Houston, The George Eastman House en The Canadian Centre for Architecture. In 2014 werd Moore gekozen als een van de winnaars van het prestigieuze Guggenheim Fellowship van de John Simon Guggenheim Foundation.

Over Alex Daniëls Reflex Amsterdam

Alex Daniëls Reflex Amsterdam, gelegen tegenover het Rijksmuseum, is een toonaangevende kunstgalerie voor (inter)nationale hedendaagse fotografie, schilderkunst en objecten. De galerie, gerund door Alex Daniëls (Amsterdam, 1973), vertegenwoordigt kunstenaars, handelt in moderne en hedendaagse kunst, houdt exposities en staat bekend om de kunstboeken die met veel toewijding voor de exposities worden gepubliceerd. Reflex Amsterdam vertegenwoordigt Andrew Moore in Europa.