Elbphilharmonie Hamburg

Eerste klanken in Elbphilharmonie Hamburg

Elbphilharmonie Hamburg

Voor de eerste keer speelde een volledig orkest in de Grote Zaal van de Elbphilharmonie Hamburg, het markante concertgebouw en nieuwe symbool van Hamburg. Volgend jaar op 11 en 12 januari vindt de officiële opening van de Elbphilharmonie plaats. Als voorbereiding op deze eerste concerten heeft het NDR Elbphilharmonie Orchester nu kennisgemaakt met de nieuwe residentie. 

Elbphilharmonie HamburgChristoph Lieben-Seutter, algemeen directeur van de Elbphilharmonie: “De eerste test was één van de belangrijkste momenten voor mijn team en voor mijzelf.” Ook burgemeester van Hamburg, Olaf Scholz, woonde de klanktest bij en was na afloop vol enthousiasme: “Hamburg en zijn gasten kunnen zich verheugen op een overweldigende concertzaal en fantastische muzikale evenementen.”

Het hart: de Grote Zaal

De Grote Zaal is het hart van de Elbphilharmonie Hamburg. De akoestiek wordt bepaald door de ‘witte huid’. De wand- en plafondbekleding bestaat uit in totaal 10.000 gipsvezelplaten met een afzonderlijk gefreesde oppervlakstructuur, die het geluid gericht spreidt en zo een bijdrage levert aan een onvergetelijke klankbeleving. De ‘witte huid’ werd ontwikkeld door architectenbureau Herzog & de Meuron in nauwe samenwerking met akoesticus Yasuhisa Toyota. De in 1952 geboren Japanner behoort tot de meest gerenommeerde akoestici ter wereld. Hij heeft ruim 60 concertzalen gerealiseerd, zoals de Disney Hall in Los Angeles en het concertgebouw in Kopenhagen.

Huisorkest: NDR Elbphilharmonie Orchester

Het concertgebouw aan de Elbe is de nieuwe residentie van het NDR Elbphilharmonie Orchester. Het orkest staat onder leiding van hoofddirigent Thomas Hengelbrock. Interpretatie-experimenten en onconventionele dramaturgie zijn kenmerkend voor zijn werk.

Opening januari 2017

Op 11 en 12 januari 2017 wordt de Elbphilharmonie Hamburg officieel geopend. Het programma op beide avonden bestaat uit een speciaal voor deze gebeurtenis gecomponeerd stuk van de wereldwijd bekende Duitse hedendaagse componist Wolfgang Rihm. Naast het huisorkest treden vijf internationaal bekende zangers op: Anja Harteros, Wiebke Lehmkuhl, Philippe Jaroussky, Jonas Kaufmann en Bryn Terfel. Zo wordt de opening een waardige start van vele muzikale evenementen in het nieuwe culturele icoon van Hamburg.

Over Elbphilharmonie Hamburg

Met de opening van de Elbphilharmonie Hamburg op 11 en 12 januari 2017 zet de stad z’n geschiedenis als muziekstad consequent voort en bewijst eens te meer, dat in Hamburg contrasten de toekomst zijn. In de HafenCity Hamburg, het grootste Europese binnenstad-ontwikkelingsproject dat zich bevindt tussen het UNESCO wereldcultuurerfgoed Speicherstadt en de haven, wordt de Elbphilharmonie Hamburg het nieuwe aantrekkingspunt voor alle inwoners en gasten van Hamburg. De Elbphilharmonie Hamburg bestaat uit drie concertzalen met een veelzijdig muzikaal programma, veel ruimte voor muziekeducatie, een hotel, horeca en de openbare plaza, waar bezoekers op 37 meter hoogte een overweldigend uitzicht over de hele stad hebben en die al op 4 november 2016 geopend wordt. Het gebouw is ontworpen door het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron. Boven het vroegere pakhuis A, waarin vroeger thee, tabak en cacao werden opgeslagen, reikt nu een schitterend nieuw gebouw 110 meter de lucht in. Met zijn opvallende architectuur staat het nieuwe concertgebouw voor de contrastrijke en maritieme flair van de stad, die tussen traditie en moderniteit met veel durf, creativiteit, innovativiteit en een internationale instelling haar toekomst steeds weer opnieuw vormgeeft. Het symboliseert zowel de ruwheid en de schoonheid van de stad Hamburg; de tegenstellingen die overal in de stad te vinden zijn en haar bijzondere charme geven.

Over Hamburg

Hamburg is met 1,8 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Duitsland na Berlijn. De metropoolregio Hamburg met 5 miljoen mensen behoort tot een van de economisch sterkste en welvarendste regio’s in Europa. Als eeuwenoude haven- en handelsstad heeft Hamburg wereldwijde betrekkingen. De stad beschikt niet alleen over een bloeiende handel en logistieke sector, maar is tevens de mediahoofdstad van Duitsland. De stad is de groenste miljoenenstad in Europa – een vijfde van het stadsoppervlak bestaat uit water, waaronder: de Elbe en de kleinere Alster, die in het stadscentrum is opgestuwd tot een meer. Rond deze rivieren ontplooit zich een maritieme metropool, waarin het spectrum reikt van het voorname Blankenese tot aan uitgaanswijken met een uitbundig nachtleven. Ambitieuze stadsplanningsprojecten zoals de HafenCity Hamburg, een rijk cultureel leven en de hoge levenskwaliteit langs het water hebben in de afgelopen jaren steeds meer toeristen naar de stad gelokt, zodat Hamburg inmiddels in de top tien van Europese stedenreisbestemmingen staat.

www.elbphilharmonie.de/en