Amsterdams

Amsterdamprijs voor de Kunst Winnaars 2016 bekend

AmsterdamsAmsterdams Prijs voor de Kunst

Daria Bukvić, Joris Laarman Lab en Annejet van der Zijl zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2016. Dat heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) donderdagavond 25 augustus bekendgemaakt in Paradiso. De belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad. Locoburgemeester en wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren reikte de prijzen uit.

Joris Laarman Lab – categorie Beste Prestatie

Joris Laarman LabĀ doet fundamenteel onderzoek naar nieuwe technologieĆ«n in de toegepaste kunst. Samen met zijn partner Anita Star functioneert Joris Laarman als pionier en geweldig vertegenwoordiger van de ā€˜global tech cultureā€™. Internationaal gelauwerd, maar geworteld in de stad: In de ogen van de jury is Laarman exemplarisch voor de aspiraties van Amsterdam als wereldstad; een vestigingsplaats voor innovatieve kunst van het hoogste niveau welke terechte, internationale waardering oogst.

AmsterdamsDaria Bukvić –Ā categorie Stimuleringsprijs

De begaafde jonge theatermaker/regisseurĀ Daria BukvićĀ weet mensen te raken met actuele onderwerpen die verder gaan dan het nieuws. ā€œDoor persoonlijke engagement te koppelen aan een goed gevoel voor actuele thematiek, weet Bukvić een breed, nieuw en cultureel divers publiek van alle leeftijden te bereiken. Ze toont lef in haar werk en combineert op uiterst aansprekende wijze humor en engagement met een brutale eigenheid in haar artistieke keuzes.ā€

AmsterdamsAnnejet van der Zijl – categorie Bewezen Kwaliteit

SchrijfsterĀ Annejet van der ZijlĀ weet op een unieke manier literatuur en onderzoeksjournalistiek te combineren. Ze vertaalt bronnenonderzoek naar boeken van uitmuntende kwaliteit en heeft een eigen stijl van geschiedschrijving ontwikkeld voor een groot publiek. Met de keuze voor Annejet van der Zijl geeft de jury blijk van haar waardering voor het fantastische literair-journalistieke oeuvre met internationale uitstraling dat deze buitengewone schrijfster heeft.