©Janus van den Eijnden

Amsterdam Light Festival presenteert vijfde editie

©Janus van den EijndenAmsterdam Light Festival 2016

Van donderdag 1 december tot en met zondag 22 januari vindt de vijfde editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het festival bestaat uit twee onderdelen: de vaarroute Water Colors met 20 indrukwekkende lichtkunstwerken in de historische binnenstad en de wandelroute Illuminade met 18 innovatieve kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt. Amsterdam Light Festival toont werk van gevestigde en talentvolle nationale en internationale kunstenaars. Het thema van Water Colors is ‘A view on Amsterdam’ en de Illuminade staat in het teken van ‘Biomimicry’.

Water Colors (vaarroute)

1 december 2016 – 22 januari 2017

De vaarroute Water Colors staat in het teken van ‘A view on Amsterdam’ en biedt bezoekers een nieuwe kijk op de stad. De route begint bij het Centraal Station en gaat via het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht en de Amstel naar de Herengracht. Het festival presenteert een mix van nationale en internationale kunstenaars, met highlights als het kunstwerk The Lace van het Amerikaanse architectenbureau Choi + Shine Architects en Nexus van animator Viktor Vicsek, woonachtig in Hongarije. The Lace is een eigentijdse interpretatie van een traditionele, Noord-Hollandse kanten muts. Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam. De abstracte sculptuur Nexus staat voor verbinding, een samensmelten van alle 180 nationaliteiten in onze hoofdstad. Het toont een kleurrijk geheel, een speelse harmonie tussen bestaande en nieuwe inwoners. Met als advies van de kunstenaar: Let the colors flow. Twee hoogtepunten van Nederlandse bodem zijn de kunstwerken Lightwaves en Eye_Beacon. Toparchitectenbureau Benthem Crouwel Architects (bekend van o.a. Het Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Station Rotterdam) ontwikkelde in samenwerking met de opkomende Nederlandse designer Jólan van der Wiel het kunstwerk Lightwaves. Dit kunstwerk visualiseert de wind. Duizenden leds vangen onzichtbare luchtstromen en maken deze zichtbaar als golven. Eye_Beacon van het gerenommeerde architectenbureau UNStudio (bekend van o.a. de Erasmusbrug) communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren. Het kunstwerk – dat ook het startpunt van de wandelroute Illuminade is – imiteert het gedrag van organismen die diep in de zee leven en zelf licht creëren om met andere wezens te communiceren.

Illuminade (wandelroute)

15 december 2016 – 8 januari 2017

De wandelroute Illuminade toont in de Weesper- en Plantagebuurt werken van nationaal en internationaal toptalent. Voor deze lustrumeditie zijn de kunstenaars uitgedaagd om hun werk te inspireren op het thema ‘Biomimicry, think like nature’. Biomimicry is een nieuwe manier van kijken naar en leren van de natuur. Met de natuur als inspiratiebron ontstaan nieuwe duurzame en efficiënte ontwerpen. De Illuminade start bij De Blauwbrug en loopt via de Amstel naar het Wertheimpark en de Hortus Botanicus en eindigt op de Nieuwe Herengracht. Een highlight van de wandelroute is het interactieve werk Green House van de Nederlandse schrijver en kunstenaar Victor Engbers. Een lichtgevende broeikas gemaakt van uraniumglas, dat licht produceert zodra het in aanraking komt met uv-licht. Het kunstwerk reageert op de stemmen van mensen die de broeikas betreden. Met zijn werk wil Engbers het klimaatdebat stimuleren. Een ander hoogtepunt is Greenpigs van de Franse kunstenaar BIBI. De boom gemaakt van 28 fluorescerende groene varkens trekt onmiddellijk de aandacht. Bioluminescentie – de productie en emissie van licht door een levend organisme – is een actueel onderzoeksgebied. Momenteel worden er experimenten gedaan om de toepasbaarheid van bioluminescente organismen in straatverlichting te testen. Zijn lichtgevende varkens de straatverlichting van de toekomst?

Festivalhart

De tuin van de Protestantse Diaconie (achter de Hermitage Amsterdam) is van 15 december 2016  tot en met 8 januari 2017 het hart van het festival. Hier starten vanaf 15 december de wandelingen met gids voor de Illuminade. Ook zijn hier lichtkunstwerken van Amsterdamse basisschoolkinderen te bewonderen. In het festivalhart zijn eveneens plattegronden van de vaar- en wandelroute verkrijgbaar en het Light Book met meer informatie over alle kunstwerken.

Deelnemers
Wolfert’s Dog – Tatiana Titova, Ana Morphè – Isabel Nielen, ARCO – Teresa Mar, Blueprint – Reier Pos, Together – Luigi Console & Valentina Novembre, NEST – Vikas Patil & Santosh Gujar, What’s he building in there – Laurent de Wolf, Rhizome House – DP Architects, Nexus – Viktor Vicsek, Eye_Beacon – UNStudio, Lightwaves – Benthem Crouwel Architects & Jólan van der Wiel, Bunch of Tulips – Peter Koros, Welcome to my home (town) – Lighting Design Academy, A Window in Time – Motion Paintings, Souvenir – Erik Kessels, Bridge of the Rainbow – Gilbert Moity, Flower Strip – Aether & Hemera, The Lace – Choi + Shine Architects, WISP – Pitaya, 15000 and more – Studio Klus, Mens – Edson Bruno Filho, Green House – Victor Engbers, Mini Biomimicry – Stichting Schoolbuurtwerk, Touching a Nerve – Lydia Fraaije, Sonar Light Pulse – Paul Cremers, Rotifers – Nicole Anona Banowetz, Under Influence – Iemke van Dijk, Greenpigs – BIBI, Enthalpy – John Bell, Hourglass – Wilhelmusvlug, You Lookin’ at me? – Tropism Art & Science Collective, Flowering Phantasm – Clay Dorse Odom & StudioMODO, Human Beeing – The Constitute, Dancing with Trees – Reanna Niceforo & Phil Sutherland, Living Pods – Anouk Wipprecht, Tree Hugger – Daan van Hasselt & Asia Jackowski, Trancelucent – Studenten van HvA, Breitner Academy (AHK) & ACIN, From Twente with love – Randy van Lingen & Vanessa Evers.