Holland Festival

WERELDSTERREN EN NIEUWE MAKERS OP JUBILEUMEDITIE HOLLAND FESTIVAL

  • Holland Festival viert 70-jarig bestaan met groot programma
  • Met o.a. Jonas Kaufmann, Alain Platel, Romeo Castellucci, Julian Rosefeldt, Cate Blanchett, George
  • Crumb, Pierre Audi, Lucas en Arthur Jussen, Ivo van Hove, Jude Law, Robert Lepage, Peter Sellars en Boris Charmatz
  • Focus op democratie met tien voorstellingen waarin kunstenaars de kwesties waar westerse democratische landen mee te maken hebben onderzoeken
  • Focus op muziek uit Indonesië met een selectie van eigentijds werk
  • Focus op muziekvernieuwer George Crumb

Holland FestivalDe 70ste editie van het Holland Festival opent op zaterdag 3 juni in de Gashouder met Claudio Monteverdi’s Mariavespers in regie van Pierre Audi en uitgevoerd door De Nationale Opera. Het festival heeft in de programmering een focus op democratie. In het muziekprogramma ligt de nadruk op componist George Crumb en op eigentijdse muziek uit Indonesië. Daarnaast keert voor het jubileumjaar een aantal kunstenaars terug die de geschiedenis van het Holland Festival kleurden.

Focus: Democratie
Een aantal festivalkunstenaars kijkt naar de kwesties waar westerse democratische landen mee te maken hebben. Regisseur Romeo Castellucci gaat terug naar de jonge, ontluikende Amerikaanse democratie met La Democrazia in America, naar het gelijknamige boek (1835) van de Franse filosoof Alexis de Tocqueville. In The Gabriels beschouwt regisseur Richard Nelson het afgelopen Amerikaanse verkiezingsjaar door de ogen van een doodgewone familie. FLEXN van Peter Sellars en Reggie (Regg Roc) Gray toont het perspectief van een gemeenschap die zich uitgesloten voelt van het democratische proces. Regisseurs Dieudonné Niangouna en Thomas Bellinck richten zich op de vluchtelingenkwestie in respectievelijk Nkenguégi en Simple as ABC #2: Keep Calm & Validate. Manifesto van filmregisseur Julian Rosefeldt en actrice Cate Blanchett, The Naked Shit Songs van componiste Huba de Graaff in regie van Marien Jongewaard en The Tempest Society van filmmaker Bouchra Khalili kijken naar de relatie tussen kunst en samenleving. Egyptische kunstenaar Wael Shawky kijkt vanuit een Arabisch perspectief naar de westerse geschiedenis met zijn muziektheaterbewerking van La Chanson de Roland. Poppenspeler Dan Hurlin toont met Demolishing Everything with Amazing Speed de dreiging van geweld. Stanislavsky Electrotheatre toont de dreiging van tirannie in Octavia. Trepanation. Twee nationale theaterhuizen presenteren elk een eigen staat van de natie: het National Theatre uit Londen brengt My Country en Het Nationale Theater uit Den Haag The Nation. Beide voorstellingen tonen een verscheurd land waarin niemand, van politici tot burgers, verantwoordelijkheid lijkt te durven nemen.

Focus: Muziek uit Indonesië
De muziekprogrammering toont een selectie van eigentijds werk uit Indonesië. Rahayu Supanggah schreef gamelan- en kamermuziek voor Setan Jawa, een nieuwe zwijgende dansfilm van Garin Nugroho. In Ruang Suara werken hedendaagse Indonesische componisten en musici samen met Ensemble Modern uit Frankfurt. In Paradiso presenteert het festival A Night in Indonesia, met de nieuwste muziek uit de Indonesische underground, waaronder het geëngageerde EDM-duo Filastine & Nova Ruth en de akoestische metal van Senyawa. Tijdens Holland Festival Proms kan het publiek de Temple of Time van de Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur betreden, evenals een nieuwe installatie over censuur door beeldend kunstenaar Jompet Kuswidananto.

Holland Festival 70 jaar
Dit jubileumjaar keren kunstenaars terug die de geschiedenis van het Holland Festival kleurden. Romeo Castellucci, Alain Platel en Robert Lepage presenteren nieuw werk. De gebroeders Arthur en Lucas Jussen spelen Karlheinz Stockhausens Mantra. Ivo van Hove regisseert Obsession met Jude Law en Toneelgroep Amsterdam voor The Barbican. Pierre Audi brengt met De Nationale Opera een nieuwe versie van Claudio Monteverdi’s Mariavespers. Stertenor Jonas Kaufmann treedt voor het eerst solo op in Nederland en verzorgt in het openingsweekend een jubileumconcert met werk van Verdi en Wagner, met speciale gast Eva-Maria Westbroek.

Introductie van makers in Nederland
Het festival introduceert een aantal kunstenaars in Nederland. Het Stanislavsky Electrotheatre brengt de wereldpremière van Octavia. Trepanation. Theatergroep Saint Genet brengt de opera-performance Promised Ends in regie van Derrick Ryan Claude Mitchell. José Vidal presenteert met Rito de Primavera zijn versie van Le sacre du printemps. Daarnaast presenteren choreograaf Reggie (Reg Roc) Gray, filmmaker Bouchra Khalili, collectief åyr, poppenspeler Dan Hurlin en verschillende Indonesische componisten uit het programma Ruang Suara voor het eerst werk in Nederland. The Nile Project, Kande en Jogja Noise Bombing treden voor het eerst in Nederland op.

Gratis in de openbare ruimte
Holland Festival toont ook dit jaar gratis werk in de openbare ruimte. Op het Museumplein staat de installatie I’d Rather Be Outside van het jonge collectief åyr. Op het Anton de Komplein in Amsterdam-Zuidoost speelt Boris Charmatz zijn nieuwste werk danse de nuit. Het Parlement van de Dingen bouwt in verschillende openbare ruimtes in Stadsschouwburg Amsterdam eenentwintig dagen lang aan een parlementair decor. Traditiegetrouw toont het festival een opera op groot scherm in Park Frankendeal, dit jaar Salome van De Nationale Opera.

Onverwachte locaties
Een aantal voorstellingen staat op onverwachte plekken in de stad. Dries Verhoevens Phobiarama is te zien op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Aan het water aan de IJpromenade staan de strandstoelen van À l’ombre des ondes van muzikantenduo Kristoff K. Roll. Het Indonesische Jogja Noise Bombing geeft een serie guerrilla concerten.

In totaal presenteert het Holland Festival in het hoofdprogramma 50 producties met 142 voorstellingen/concerten en 36 contextprogramma’s, waaronder 17 wereldpremières en 32 Nederlandse premières. Het festival duurt van 3 tot en met 25 juni 2017. Tickets zijn te koop via www.hollandfestival.nl.