Amsterdam Art Weekend presenteert programma 2017

Van 23 tot en met 26 november staat Amsterdam weer vier dagen in het teken van hedendaagse kunst. Dan vindt de zesde editie plaats van Amsterdam Art Weekend, het enige hedendaagse kunstweekend van de stad. Opnieuw brengt dit Art Weekend de culturele sector samen. Aan de hand van een prikkelend programma biedt het bezoekers de kans het nieuwste op het gebied van hedendaagse kunst te ontdekken. Hoogtepunten, net als andere jaren, zijn de Gallery Night en RijksakademieOPEN. De Oude Kerk, het Stedelijk Museum Amsterdam, The Black Archives en Framer Framed presenteren nieuwe tentoonstellingen. Ook vinden er events plaats in De Balie, EYE, ISO en De Ateliers. Amsterdam Art Weekend telt dit jaar meer dan 100 tentoonstellingen en evenementen.

Festiviteiten
Vier dagen lang voert Amsterdam Art Weekend zijn bezoekers dwars door de hele stad. Voor vrijdag 24 november staat een feestelijke avond gepland. Naast Gallery Night vermeldt het programma bovendien een geanimeerd event in EYE Filmmuseum. Ter gelegenheid van Gallery Night presenteren 26 cutting-edge galleries van 17.00 – 21.00 uur hun nieuwste exposities, veelal in aanwezigheid van de kunstenaars. In EYE treden DJ’s op en er vindt een performance plaats van de Libanese kunstenaar Rabih Mroué (1967). Tegelijkertijd is er in de publieke ruimte van het museum een grote installatie te zien van internetkunstenaar Rafaël Rozendaal (1980).

Galeries
Behalve Gallery Night organiseren verschillende galeries in de loop van het Amsterdam Art Weekend ook andere gratis toegankelijke evenementen. Verwacht een optreden met elektronische muziek van opkomend geluidskunstenaar Kayleigh Beard bij Upstream Gallery. Stap binnen in het schildersatelier van Steven Aalders voor een pianoconcert door John Snijders, georganiseerd door Slewe. Of neem deel aan een gesprek over commercialisatie in de hedendaagse kunstwereld bij Albada Jelgersma.

Talentontwikkeling & Verdieping
Amsterdam Art Weekend is er ook voor talentontwikkeling en verdieping. Ontdek een nieuwe generatie internationale kunstenaars die net als in eerdere jaren tijdens RijksakademieOPEN hun studiodeuren voor je openzetten. Verdieping vind je natuurlijk daar maar ook bij het nieuwe onderdeel Humans of the Institution – een tweedaagse conferentie over de rol van freelancers binnen de culturele sector en het veranderen van organisatiestructuren. Je vindt het ook in de Oude Kerk waar de befaamde curator Hans Ulrich Obrist in gesprek gaat met kunstenaar Christian Boltanski. En je vindt het in een gezamenlijk door De Balie en Stedelijk Museum Amsterdam georganiseerde discussie over ‘Aesthetic Activism – The role of exhibitions in politics’.

Kunstvereine komen naar Amsterdam
Nieuw op het programma van Amsterdam Art Weekend is een uitwisselingsproject in samenwerking met K_nstv___. Een zestal Duitse Kunstvereine organiseert interventies bij Amsterdamse galeries en project spaces waarbij de nadruk ligt op artistiek talent en ruimte voor experiment. Zo verwelkomt Galerie Lumen Travo de Duitse kunstenaar Carsten Tabel die ter plekke een performance geeft. Ook wordt bij het Goethe-Institut een seminar georganiseerd waarin het format van de Duitse Kunstverein centraal staat. De deelname van Kunstvereine vormt de start voor een internationaal onderdeel van het Art Weekend dat volgend jaar wordt vervolgd met deelnemers uit Frankrijk. Met dit nieuwe programmapunt biedt het Art Weekend aan profit- en non-profit instellingen een internationaal podium voor eigentijdse uitwisselingen.

Kinderworkshop, galerie tour en masterclass
Voor belangstellenden, van jong tot oud, biedt Amsterdam Art Weekend een reeks van mogelijkheden. Zo kunnen kinderen van 6 tot en met 10 jaar oud op zondag 26 november in het Rijksmuseum terecht voor een workshop. Voor ouders start gelijktijdig een persoonlijke galerie tour in de buurt. En Huis Marseille, museum voor fotografie, nodigt liefhebbers uit in de werkplaats van meesterdrukker Peter Svenson voor een masterclass over het ontwikkelen van analoge foto’s op museaal niveau.

Stichting Amsterdam Art
Stichting Amsterdam Art functioneert als katalysator en kompas voor hedendaagse kunst. Het hele jaar door werkt zij samen met belangrijke nationale en internationale kunst- en culturele instellingen. Daarbij stelt zij zich ten doel om met elkaar het bijzondere karakter van Amsterdam als creatieve en culturele stad voor het voetlicht te brengen. De reikwijdte en expertise van de Stichting maken haar de aangewezen partij om voor het grootstedelijke aanbod aan hedendaagse kunst een doorlopende publieke belangstelling te wekken. Stichting Amsterdam Art is initiatiefnemer en coördinator van Amsterdam Art Weekend, het enige hedendaagse kunstweekend van de stad, dat jaarlijks meer dan 46.000 bezoekers krijgt.

Zie hier het programma: weekend.amsterdamart.com

www.amsterdamart.com