Donald Baechler in Amsterdamse Reflex Gallery

Donald Baechler

Op vrijdag 16 september vindt in Reflex Gallery de opening plaats van een tentoonstelling met nieuw werk van Donald Baechler. Het is de eerste uitgebreide solotentoonstelling van deze wereldberoemde Amerikaanse kunstenaar in Nederland. Baechler, die internationaal een grote reputatie heeft, maakte reeds naam als heel jong kunstenaar in de New Yorkse kunstscène van de jaren tachtig. Anders dan de meeste kunstenaars van toen is hij nog steeds zeer actief.

Donald Baechler - "Double Cone" (2016) Gesso, Flashe and paper collage on paper 69 x 54 cm
Donald Baechler – “Double Cone” (2016)
Gesso, Flashe and paper collage on paper
69 x 54 cm

Baechler (*Connecticut, 1956) studeerde aan de New Yorkse kunstacademie Cooper Union en in Frankfurt. Hij maakte naam in New York, in de jaren tachtig, door tentoonstellingen in de legendarische galerie van Tony Shafrazi, waar hij veel exposeerde met vrienden en tijdgenoten Keith Haring, Kenny Scharf en Jean-Michel Basquiat. Baechler is vooral bekend om zijn intensief bewerkte grafische voorstellingen en om zijn schilderijen waarin hij vaak teruggrijpt naar motieven en personages uit de kindertijd. Naast ijsjes, opgestoken duimen en Disney-achtige hertjes gebruikt hij ook evergreens uit de kunstgeschiedenis zoals bloemen, schedels en wereldbollen. Baechler beschouwt zichzelf als verzamelaar. Wat hij verzamelt zijn biografische, kunsthistorische en visuele beelden en tekens. In de loop der jaren heeft hij een omvangrijk archief opgebouwd. Zijn voorbeelden lopen sterk uiteen – variërend van Giotto tot de abstracte expressionisten en van Amerikaanse volkskunst tot Cy Twombly.

Werkwijze

Baechler staat bekend om het rijke impasto van zijn schilderijen. Hij bewerkt zijn beeldvlak net zo lang met de materialen Gesso en Flashe tot het resultaat hem helemaal bevalt. Tegelijkertijd stelt hij de kijker in staat om te zien hoe hij precies te werk gaat en welke veranderingen en verbeteringen hij al doende aanbrengt. Zelf noemt hij zijn benadering in de eerste plaats formeel. Hij concentreert zich op lijnen en kleuren, meer dan op het verhalende aspect. Zo bezien is zijn werk een uitnodiging om vooral je eigen associaties te volgen.

Donald Baechler
Donald Baechler

Werken

Hiernaast is Baechler bekend om de enorme beelden die hij maakt. Zijn befaamde aluminium ‘Walking figure’ bijvoorbeeld, dat in Westhampton staat in de Staat New York, is maar liefst tien meter hoog. Het stelt een dynamische, stripfiguurachtige vrouw voor die met haar energieke stap haar hele omgeving activeert. Donald Baechler heeft wereldwijd geëxposeerd in de meest prestigieuze galeries en musea. Zijn werk is nog steeds te zien in toonaangevende galerieën en vormt onderdeel van de vaste collecties van kunstinstellingen als het Whitney Museum of American Art, het Guggenheim, Museum of Modern Art New York (MoMa), het Weense Albertina Museum en het Centre Pompidou in Parijs.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling in Reflex Gallery verschijnt een boek dat tijdens de opening op 16 september in aanwezigheid van de kunstenaar wordt gepresenteerd.

Alex Daniëls Reflex Amsterdam

Vrijdag 16 september t/m dinsdag 15 november 2016

Weteringschans 79 A
1017 RX Amsterdam
(020) 627 28 32

www.reflexamsterdam.com

Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag 11.00 – 18.00 uur