The Sphere 3D

LEVENSGROOT 3D LICHTKUNSTWERK IN DECEMBER EN JANUARI IN WESTERPARK

Amsterdam, 4 december 2017 – Vanaf volgende week is het lichtkunstwerk ‘The Sphere 3D’ te zien in het Westerpark in Amsterdam. De drie meter hoge lichtbol van conceptueel lichtkunstenaar Clifton Mahangoe blijft een maand staan, om vervolgens twee jaar de wereld rond te reizen.

Het is het vierde jaar op rij dat lichtkunstenaar Clifton Mahangoe in de donkere maanden zijn werk laat zien op het Westergasterrein. Anders dan de voorgaande jaren is zijn kunstwerk dit jaar een 3D-object. Daarvoor ontwikkelde hij zelf een speciale projectietechniek, waarmee de glasvezelbol van binnenuit wordt belicht. Het is voor het eerst dat een dergelijk groot lichtkunstwerk op deze manier (in de buitenruimte) wordt belicht.

The Sphere 3D
Fotobijschrift: Artist impression van The Sphere 3D – © Clifton Mahangoe

Levensenergie
Mahangoe probeert in zijn werk de relativiteit in tijdsperceptie samen te brengen met levensenergie (prana) in een ronde, multidimensionale, vorm. Zoals het lichtkunstwerk van veraf wordt waargenomen als stip en van dichtbij als bol, zo zijn de Aarde en sterren eveneens waar te nemen als twee- en driedimensionale objecten. Met manifestaties van licht doet Mahangoe een beroep op iedereen die het besef van lichtverbinding wil aangaan.

In zijn werk probeert de lichtkunstenaar de energie van de natuur over te brengen. Dit wordt gevisualiseerd door middel van dynamische punten, lijnen en stippen die The Sphere 3D iedere seconde transformeren. Mahangoe: “Ik heb vijf jaar gewerkt aan dit lichtkunstwerk, waarbij de uitdaging naast het esthetische zit in de omgevingsfactoren en innovatieve projectietechniek. Het leek lange tijd onmogelijk, maar we bleven testen en ontwikkelen. Ik ben er onwijs trots op dat het uiteindelijk is gelukt.”

Onthulling
The Sphere 3D wordt donderdagavond 14 December om 18.30 op het grote grasveld tussen het Transformatorhuis en het Machinegebouw in het Westerpark onthuld door Maya Meijer, kunsthistoricus en tevens eigenaresse van de Westergasfabriek BV. Mahangoe zal zijn kunstwerk vervolgens toelichten aan het publiek. De opening is vrij toegankelijk voor iedereen.

Gedurende de maanden december en januari zal het kunstwerk blijven staan, om vervolgens rond te reizen. Daarbij wordt in ieder geval de Biënnale van Venetië aangedaan, de toonaangevende internationale kunstmanifestatie. Na de reis rondom de aarde, zal de Sphere 3D een vaste plek krijgen op een bijzondere locatie.

The Sphere 3D wordt mogelijk gemaakt door Stadsdeel Amsterdam West en de Westergasfabriek.

Over Clifton Mahangoe
Conceptueel lichtkunstenaar Clifton Mahangoe maakt lichtkunstwerken met behulp van lichtinstallaties en video. In zijn werk verwijst hij naar natuurverschijnselen, spiritualiteit en de natuur in het algemeen. De installaties zijn vaak opgebouwd uit een aaneenschakeling van in elkaar vloeiende beelden: stromend water, reflecties, schaduwspel of een lucht vol sterren. Werk van Mahangoe was de afgelopen jaren onder andere te zien bij de Salone in Milaan, Bank Hall in San Francisco, Jumeirah hotel Dubai, Felix Meritis in Amsterdam, landgoed Doornburgh (Maarssen), het Kunstfort Asperen (Acquoy) en galerie het Cleyne Huys in Den Haag, Oceanic Global in Atzaro Ibiza en uiteraard de afgelopen drie winters op het Westergasterrein, Amsterdam)

www.cliftonmahangoe.com