Jaime Ocampo-Rangel
Jaime Ocampo-Rangel

Pictures featuring Jaime Ocampo-Rangel. Jaime Ocampo-Rangel was born in Colombia, and subsequently got his training in Miami, Spain, New York and works in Paris. He is an accomplished fashion and advertising photographer. These two images gives an impression of how Jaime now devotes his time and energy.

Visit Memory of Colors on Facebook!

SirAdamSir Adam

Sir Adam, located in the first eight floors of the city’s landmark A’DAM Toren. Overlooking the City IJ-river and the historic city centre of Amsterdam, this urban boutique hotel boasts 108 rooms, diverse food and beverage outlets, and multi-dimensional meeting and event spaces.

Overhoeksplein 7
1031 KS Amsterdam
The Netherlands

T+31 (0)20 215 95 00
hello@siradamhotel.com

MASTERS OF LXRY – in het kort
LXRY2016De vijftiende editie van MASTERS OF LXRY vindt plaats van 8 t/m 12 december 2016 in RAI Amsterdam. Het veelzijdige aanbod van de exposanten is uniek in Europa en daarmee is Masters of LXRY het enige Europese podium waarin gedurende vijf dagen een compleet beeld wordt gegeven van de trends en noviteiten van de wereldwijde luxemarkt. De jaarlijkse beurs voor het premium lifestyle segment op het gebied van auto’s, horloges, juwelen, kunst, boten, interieur, real estate, lifestyle en design biedt liefhebbers en verzamelaars dit jaar een uiterst gevarieerd aanbod van duizenden objecten, waaronder vele primeurs en limited editions. De beurs Masters of LXRY staat voor innovatie, design, ambacht, durf en authenticiteit. De 15e editie herbergt – een recordaantal – meer dan 400 deelnemende bedrijven en merken.

Masters of LXRY steunt Emma Kinderziekenhuis AMC
Masters of LXRY stimuleert al vijftien jaar meerdere goede doelen en dit jaar steunt zij het Emma Kinderziekenhuis AMC met de ludieke en ontroerende actie; Een Knuffel voor Emma. Op de beurs kunnen knuffelberen worden geadopteerd, die met naam kunnen worden opgehangen in de torenhoge LXRY-kerstboom. De volledige opbrengst van alle ‘Knuffels voor Emma’ gaan naar het Emma Kinderziekenhuis AMC ten behoeve van de nieuwe afdeling Intensive Care Neonatologie.

Mix and match
Sinds de start van de beurs hanteert de organisatie het principe van mix and match, waardoor kunst schittert in de nabijheid van Italiaanse boten en handgemaakte horloges zij aan zij worden gepresenteerd naast de nieuwste auto-primeurs. Gedurende vijf dagen worden alle zintuigen maximaal geprikkeld door wervelende modeshows en de aanwezigheid van een groot aanbod van hoogwaardige restaurants en verfijnde lounges met bijzondere wijnen, champagnes en cocktails.

Nieuw: LXRY EXPO
Nieuw op de beurs is de LXRY EXPO. De organisatie heeft de entree verplaatst naar het prestigieuze Elicium van de RAI. De bezoeker van de beurs wandelt bij binnenkomst door een stukje geschiedenis van één van de meest besproken beurzen van Nederland. De expositie toont de veelheid aan mediapublicaties, unieke beelden door de jaren heen, een miniatuurmuseum van de talloze primeurs en de haute couture op de rode loper van 2002 tot nu. De bezoeker krijgt een beeld van de vele luisterrijke ontwerpen die er in het afgelopen decennium zijn getoond op de beurs.

Luxe markt blijft groeien
De evolutie van het merk Masters of LXRY loopt synchroon met de, noem het, democratisering van luxe. In 2002 bedroeg de wereldwijze omzet in luxegoederen rond de 125 miljard, in 2015 lag deze omzet rond de 250 miljard. Alleen in het crisisjaar 2009 was er sprake van een lichte terugval. Kwaliteit, ambacht en innovatie zijn meer en meer haalbaar geworden voor een steeds groter en internationaal publiek. Grenzen vervagen en de wereld wordt kleiner. Masters of LXRY groeide mee met deze trend en werd door de jaren heen invloedrijker. Internationaal toonaangevende merken hebben een steeds grotere behoefte om primeurs en noviteiten aan het grote publiek te presenteren en kiezen Masters of LXRY als wereldwijd podium.

Historie Masters of LXRY
In 2002 opende de allereerste editie van Masters of LXRY haar deuren, toen nog in de Passenger Terminal Amsterdam. De beurs is destijds gestart onder de naam Miljonair Fair. In 2012 heeft zij haar naam gewijzigd naar Masters of LXRY. De achterliggende reden om de naam te wijzigen naar Masters of LXRY, was gelegen in de perceptie die niet meer overeenkwam met de inhoud van de beurs. De beurs wil toegankelijk zijn voor een groot publiek. De aandacht verschoof hiermee naar de essentie: de exposanten en hun aanbod.

VIP Night: Lancering LXRY Magazine gemaakt door Winston GerschtanowitzLXRY2016
Tijdens de feestelijke opening op 8 december zal Winston Gerschtanowitz zijn ‘eigen’ LXRY Magazine presenteren: “Een eer om te doen, omdat ik LXRY het mooiste blad van Nederland vindt, met een eigen stem en werkelijk geweldige fotografie.” Het resultaat van de ‘opwindende’ fotoserie van de hand van internationale topfotograaf Rahi Rezvani geeft een unieke inkijk in zijn leven en relatie met tv-personality Renate Verbaan.

 

Myles Sanko
Myles Sanko ©Iris Teunissen 2016

Amsterdam 30 November 2016 We had a quick one on one with Myles Sanko before his show in Amsterdam. Myles Sanko is a charismatic UK based soul artist, and music producer, on tour with his new album “Just Being Me”. “Just Being Me” is available on CD, Vinyl & Digital Download.  How has The Netherlands been treating you? “It’s been great, it has a soft spot in my heart. All the love that I have been receiving on the tour has been absolutely fantastic”.

This is Myles Sanko’s first official tour in The Netherlands. We asked how he keeps up with his tight tour schedule. “Try not to live the rock & roll life”. What do you want to give to your audience? “I want them to enjoy the music, to enjoy my voice. If you dig deeper, there is a message for everyone to be found”. How do you stay motivated? “It’s hard work to navigate through the world, no matter what you are doing. I am stubborn, and that helps me out in the music industry. I don’t give up, whatever I am doing.”

Performance
I have been to concerts where the artists has tried to entice the audience to sing along. Most of the times with little luck. With Myles, this is different. He has no difficulty in convincing this audience. It is as if they were hoping, and (im)patiently waiting to be asked to partake. First the entire audience, then with no extra convincing the guys joined in, trying their best to outperform the women. Myles Sanko is jut being himself. Elegant, intimate, charming. The dynamic, the fluctuations in tempo, the depth. It’s all wrapped in one evening. If we were to describe the evening in terms of colours, then it was warm, smooth, sparkling.

Tour Dates
Facebook
Twitter
Instagram

©Janus van den EijndenAmsterdam Light Festival 2016

Van donderdag 1 december tot en met zondag 22 januari vindt de vijfde editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het festival bestaat uit twee onderdelen: de vaarroute Water Colors met 20 indrukwekkende lichtkunstwerken in de historische binnenstad en de wandelroute Illuminade met 18 innovatieve kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt. Amsterdam Light Festival toont werk van gevestigde en talentvolle nationale en internationale kunstenaars. Het thema van Water Colors is ‘A view on Amsterdam’ en de Illuminade staat in het teken van ‘Biomimicry’.

Water Colors (vaarroute)

1 december 2016 – 22 januari 2017

De vaarroute Water Colors staat in het teken van ‘A view on Amsterdam’ en biedt bezoekers een nieuwe kijk op de stad. De route begint bij het Centraal Station en gaat via het Oosterdok, de Nieuwe Herengracht en de Amstel naar de Herengracht. Het festival presenteert een mix van nationale en internationale kunstenaars, met highlights als het kunstwerk The Lace van het Amerikaanse architectenbureau Choi + Shine Architects en Nexus van animator Viktor Vicsek, woonachtig in Hongarije. The Lace is een eigentijdse interpretatie van een traditionele, Noord-Hollandse kanten muts. Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam. De abstracte sculptuur Nexus staat voor verbinding, een samensmelten van alle 180 nationaliteiten in onze hoofdstad. Het toont een kleurrijk geheel, een speelse harmonie tussen bestaande en nieuwe inwoners. Met als advies van de kunstenaar: Let the colors flow. Twee hoogtepunten van Nederlandse bodem zijn de kunstwerken Lightwaves en Eye_Beacon. Toparchitectenbureau Benthem Crouwel Architects (bekend van o.a. Het Stedelijk Museum Amsterdam en Centraal Station Rotterdam) ontwikkelde in samenwerking met de opkomende Nederlandse designer Jólan van der Wiel het kunstwerk Lightwaves. Dit kunstwerk visualiseert de wind. Duizenden leds vangen onzichtbare luchtstromen en maken deze zichtbaar als golven. Eye_Beacon van het gerenommeerde architectenbureau UNStudio (bekend van o.a. de Erasmusbrug) communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren. Het kunstwerk – dat ook het startpunt van de wandelroute Illuminade is – imiteert het gedrag van organismen die diep in de zee leven en zelf licht creëren om met andere wezens te communiceren.

Illuminade (wandelroute)

15 december 2016 – 8 januari 2017

De wandelroute Illuminade toont in de Weesper- en Plantagebuurt werken van nationaal en internationaal toptalent. Voor deze lustrumeditie zijn de kunstenaars uitgedaagd om hun werk te inspireren op het thema ‘Biomimicry, think like nature’. Biomimicry is een nieuwe manier van kijken naar en leren van de natuur. Met de natuur als inspiratiebron ontstaan nieuwe duurzame en efficiënte ontwerpen. De Illuminade start bij De Blauwbrug en loopt via de Amstel naar het Wertheimpark en de Hortus Botanicus en eindigt op de Nieuwe Herengracht. Een highlight van de wandelroute is het interactieve werk Green House van de Nederlandse schrijver en kunstenaar Victor Engbers. Een lichtgevende broeikas gemaakt van uraniumglas, dat licht produceert zodra het in aanraking komt met uv-licht. Het kunstwerk reageert op de stemmen van mensen die de broeikas betreden. Met zijn werk wil Engbers het klimaatdebat stimuleren. Een ander hoogtepunt is Greenpigs van de Franse kunstenaar BIBI. De boom gemaakt van 28 fluorescerende groene varkens trekt onmiddellijk de aandacht. Bioluminescentie – de productie en emissie van licht door een levend organisme – is een actueel onderzoeksgebied. Momenteel worden er experimenten gedaan om de toepasbaarheid van bioluminescente organismen in straatverlichting te testen. Zijn lichtgevende varkens de straatverlichting van de toekomst?

Festivalhart

De tuin van de Protestantse Diaconie (achter de Hermitage Amsterdam) is van 15 december 2016  tot en met 8 januari 2017 het hart van het festival. Hier starten vanaf 15 december de wandelingen met gids voor de Illuminade. Ook zijn hier lichtkunstwerken van Amsterdamse basisschoolkinderen te bewonderen. In het festivalhart zijn eveneens plattegronden van de vaar- en wandelroute verkrijgbaar en het Light Book met meer informatie over alle kunstwerken.

Deelnemers
Wolfert’s Dog – Tatiana Titova, Ana Morphè – Isabel Nielen, ARCO – Teresa Mar, Blueprint – Reier Pos, Together – Luigi Console & Valentina Novembre, NEST – Vikas Patil & Santosh Gujar, What’s he building in there – Laurent de Wolf, Rhizome House – DP Architects, Nexus – Viktor Vicsek, Eye_Beacon – UNStudio, Lightwaves – Benthem Crouwel Architects & Jólan van der Wiel, Bunch of Tulips – Peter Koros, Welcome to my home (town) – Lighting Design Academy, A Window in Time – Motion Paintings, Souvenir – Erik Kessels, Bridge of the Rainbow – Gilbert Moity, Flower Strip – Aether & Hemera, The Lace – Choi + Shine Architects, WISP – Pitaya, 15000 and more – Studio Klus, Mens – Edson Bruno Filho, Green House – Victor Engbers, Mini Biomimicry – Stichting Schoolbuurtwerk, Touching a Nerve – Lydia Fraaije, Sonar Light Pulse – Paul Cremers, Rotifers – Nicole Anona Banowetz, Under Influence – Iemke van Dijk, Greenpigs – BIBI, Enthalpy – John Bell, Hourglass – Wilhelmusvlug, You Lookin’ at me? – Tropism Art & Science Collective, Flowering Phantasm – Clay Dorse Odom & StudioMODO, Human Beeing – The Constitute, Dancing with Trees – Reanna Niceforo & Phil Sutherland, Living Pods – Anouk Wipprecht, Tree Hugger – Daan van Hasselt & Asia Jackowski, Trancelucent – Studenten van HvA, Breitner Academy (AHK) & ACIN, From Twente with love – Randy van Lingen & Vanessa Evers.

Hassan Hajjaj

Hassan HajjajA photographer, designer, and filmmaker, Hassan Hajjaj is one of Morocco’s preeminent international artists, sometimes called his native country’s answer to Andy Warhol. Entirely self-taught and influenced by a mix of London’s hip-hop and reggae scenes and his North African heritage, Hajjaj has a diverse practice that includes portraiture, installation, performance, fashion, and furniture design. He is best known for his photography, a medium he turned to in the late 1980s and in which he draws influence from Pop Art, fashion photography, and the studio work of Malick Sidibe. His recent work centers on “rockstars,” capturing a range of international musicians and performers in exquisitely composed, radically ornate portraits (and in a film that debuted at LACMA).

Moroccan, b. 1961, based in London, United Kingdom

Wolfson’s spectacular interactive sculptures are the highlight of his first Dutch solo exhibition.

Part 1: MANIC / LOVE                         Part 2: TRUTH / LOVE
27 Nov 2016 – 29 Jan 2017                 18 Feb 2017 – 23 April 2017

Amsterdam, November 10, 2016 – Art lovers in New York queued in long lines to see his latest installation. Now audiences can experience the work of American artist Jordan Wolfson (New York, 1980) for the first time in Amsterdam. Wolfson’s inaugural show in the Netherlands unfolds in two parts, both of which focus on his spectacular animatronic sculptures. The diptych opens with Wolfson’s most recent computer-controlled sculpture, Colored sculpture (2016) during Amsterdam Art Weekend. The centerpiece of the second part is the interactive Female figure (2014). Both feature animated videos and digital paintings alongside Wolfson’s robotic sculptures.

Jordan WolfsonDirector Beatrix Ruf comments on the exhibition: “Jordan Wolfson is one of the most outspoken minds and impressive artists of his generation. He has contrary attitudes about humanity in the current, fervent visual culture, and he conveys these ideas in striking images. At the Stedelijk, we enjoy working with young artists who reflect on contemporary life, something at which Wolfson excels. You don’t just casually walk past his work; it seeks direct contact with the spectator. The exhibition will be a spectacular experience, one that everyone really must see.”

In May this year, visitors eagerly waited in line to see Colored sculpture at David Zwirner Gallery in New York. In the work a boy in bright cartoon colors dangles from heavy chains attached to a steel gantry; his movements are controlled by a computer program. As they perform a rhythmical dance, the chains force the boy into a sequence of elegant poses. But the balletic choreography is short-lived; before long, it degenerates into a danse macabre. The marionette’s eyes conceal facial recognition technology, which it uses to track the viewer’s gaze and make attempts to establish contact. Yet the boy cannot escape the computer’s manipulations and is subjected to punishments that are felt on an almost visceral level. The pure physicality of the installation, which fills the entire gallery, lends the work a volatile, brutal edge.

Colored sculpture is a discomfiting artwork laden with paradox. It is both a computer-controlled machine and animated “human” sculpture: intensely physical yet coolly abstract, endearing yet grisly. In this way Wolfson creates an alien, intuitive space for interaction between viewer and art object.

Video works
Wolfson’s animated videos combine layers of traditionally shot and computer-generated footage that glide over each other. But before any coherent narrative forms, the layers separate, leaving us with a space beyond the reach of familiar interpretations. It appears as if Wolfson is less interested in the depicted themes, and more in the formal dynamic of animation as medium.

In Raspberry Poser (2012) an animated HIV virus bounds merrily through Manhattan’s high-end shopping district. Joined by a condom and a medley of red blood cells, it mutates into well-known icons such as the anarchy symbol and the triangle logo of ACT UP, an AIDS advocacy group. In the background is a soundtrack of slowed-down versions of Beyoncé’s “Sweet Dreams” and ‘Beautiful Nightmare’. Wolfson himself appears in a live-action scene, cast in the role of an archetypal punk. It’s safe to assume that the red-headed cartoon character that continually pops up is the artist’s alter ego: tormented, narcissistic, insecure – neurotic traits that Wolfson associates with the process of artistic creation, also apparent in his video The Crisis.

In The Crisis (2004) a young Wolfson wanders like a tourist through a medieval church. Gesticulating excitedly, he talks about the process of making art in the shadow of the contemporary art greats. Will he ever create work of the same caliber as theirs? Is he destined to go to his studio day after day and wait for something to happen? Or would he be better off raising a family, to find out later if his artistic ambitions have persisted? Shot in a church, the video has the tone of a confessional – the angst and uncertainties of an artist at the beginning of his career.

Also included are Wolfson’s wall-mounted digital objects; pristinely fabricated montages that are an integral element of Wolfson’s artistic process. These artworks represent snap shots into Wolfson’s mind’s eye thinking wherein they directly harness and focus the language, transgressions and intention that occurs within the elaborate video animations and large scale figurative sculptures.

Part 2: TRUTH / LOVE
The second part of the exhibition opens in February 2017 and features a new video installation and Wolfson’s first animatronic: Female figure (2014). This computer-controlled, hyper-sexualized blonde robotic woman flaunts the kind of outfit ordinarily worn by pop stars in music videos – a see-through miniskirt, high-heeled thigh boots, and long gloves. A device loaded with motion tracking software, concealed beneath a green, bird-like mask, enables her to lock eyes with viewers. While the woman speaks to them – accompanied by a soundtrack of pop songs – she performs a sophisticated choreography before the mirror, seductive yet grotesque, in an endless ballet of looking and being looked at.

About the artist
Over the last ten years Jordan Wolfson (New York, 1980) has become known for his work in a variety of media, including video, sculpture, installation, photography, and performance. He borrows intuitively from the world of advertising, the Internet, and the technology industry, producing ambitious, enigmatic narratives. With this, he creates idiosyncratic content often featuring a series of fictitious animated characters. His work has been widely exhibited internationally at venues such as the Cleveland Museum of Art in Ohio, S.M.A.K. in Ghent, Kunsthalle Wien, REDCAT in Los Angeles, Galleria d’Arte Moderna e Contemporanea di Bergamo in Italy (2007), and Kunsthalle Zürich (2004). In 2009 Wolfson was the recipient of the Cartier Award of the Frieze Foundation. He lives and works in New York and Los Angeles.

About Amsterdam Art Weekend
The Amsterdam Art Weekend is an annual, four-day event that spotlights contemporary art throughout this capital city. With over a hundred programs organized on location at some fifty renowned institutes for the arts, the event offers participants a genuine, 360-degree art experience. Featuring exhibitions, performances, film screenings, lectures, and tours, the program is designed to give its audience of culturally interested persons, art lovers, and professionals an opportunity to discover the latest developments in contemporary art.

Apart from the public program, Amsterdam Art Weekend also features events exclusively for professionals. The latter are invitation only and provide international art professionals with a wonderful incentive to visit Amsterdam each year.

Stedelijk Contemporary
The Stedelijk Museum regularly presents solo shows by a promising generation of artists. Many of these presentations feature new productions and recent acquisitions. The Stedelijk seeks to respond to current events and stimulate contemporary talent by, in some cases, also commissioning new work. The Stedelijk champions artists as advocates of new ideas, shaping the future identity of the museum’s collection by cultivating lasting relationships with talented young artists early on.

Jordan Wolfson belongs to the post-Internet generation: artists who reflect upon the increasing digitalization of society and developments in genetics, robotics, and cybernetics. Within the Stedelijk Museum’s program, Wolfson’s show builds on recent exhibitions by artists such as Ed Atkins, Avery Singer, and Jon Rafman, whose work explores new technologies and how they define us.

Jordan Wolfson MANIC / LOVE / TRUTH / LOVE is curated by Beatrix Ruf, director SMA, and Martijn van Nieuwenhuyzen, curator SMA.

The exhibition is made possible in part with generous financial support from LUMA Foundation, Fonds 21, Fundación Almine Y Bernard Ruiz-Picasso Para El Arte, Sadie Coles HQ, and David Zwirner.

With special thanks to the members of the Jordan Wolfson Exhibition Circle: ProWinko Nederland B.V., Ringier Collection, and donors who wish to remain unnamed. The catalogue has been made possible by Joe and Marie Donnelly.

 

Simon Bosch Featured at [prototipo]

Simon BoschSimon Bosch is a Dutch photographer, who recently moved from Amsterdam to Bogotá. His specialty is shooting Interior and architecture, though he has experience in shooting fashion as well. In previous years Simon has been a freelance photographer for Elle.nl.

In his compositions he captures the world in a single shot. Without the use of PhotoShop or double exposures, he creates a world that does not exist to the eye that does not search for this fall of light.

The use of black and white in most of his photographs gives them tranquility, a place to rest your eyes who would otherwise be guided by the abundance of color that city scenes poses.

Some images are architecturally composed creating new and impossible spaces where skies combine with ceilings. While others show you the hectic life in the city and blend people with surroundings the are not part of.

Some of his worked will be exhibited for the first time in Bogota at Prototipo exhibition, which opened on Thursday, October 6 and which be run until Sunday October 9th.

About [prototipo]

[prototipo] [Prototype] invites you to the first edition of EL MURO [The Wall] that will take place between Thursday 6 to Sunday 9 October 2016.
EL MURO is an idea that comes from the need to create a commercial model which slightly differs from the exhibitions which currently occupy the cultural landscape of Bogotá.

Inspired by the “Salon des Refuses” in 1863, we propose an exhibition model that breaks down the monotony of exhibition stands.
The design is an aesthetic production that seeks to question selection processes, and prioritization of artists within the art world.

We opened on Thursday, October 6 at 6:00 pm. The fair will remain open until Sunday 9th between 11am and 8pm. We hope you will come and discover this new model.

Participating artists are:
Alejandra Tashko / Carlos Orozco / Carol Pinzón / El Corruptor / Felipe Bonilla  / Harrison Tobón / Jose Luis Cote / Leo Carreño / Oriana Marín / Pablo Arrazola / Paola Ferreira / Paula Orozco / Sebastián Arriaga /  Sebastián Fonnegra / Simon Bosch / Siu Vasquez / Valeria Montaña

[Prototipo]
Calle68 # 11-13
Bogotá, Columbia

Simon Bosch Photography
http://www.simonbosch.nl
simonbosch@me.com

+57 (310) 232 4770

BIG ART

BIG ART
Klaas Gubbels

Van zaterdag 19 tot en met zondag 27 november is de oude Diamantbeurs van Amsterdam gevuld met uitsluitend grote installaties van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Een mix van bekende namen en jong talent. Met monumentale schilderijen, grote sculpturen, foto’s, videoprojecties en textiele werken. Met toonaangevende Amsterdamse galeries zoals TORCH Gallery, Slewe Gallery en Galerie van Gelder, de Haagse Galerie Maurits van de Laar en Cokkie Snoei uit Rotterdam, en kunstenaars zoals aanstormend fotograaf Jaap Scheeren, schilder Paul Nassenstein, tekenaar Marijn Akkermans en beeldend kunstenaar Hans van Bentem en Jan van der Ploeg. Designer Rick Tegelaar presenteert een reusachtige ventilator, Mae Engelgeer een textiele installatie en er zijn grote lichtsculpturen van Alex de Witte en Isaac Monté. BIG ART te kijk en te koop: een groots palet van eigentijdse kunst in een iconisch rijksmonument dat eind 2017 opent als Capital C: het creatieve epicentrum van de stad.

Nieuw kunstplatform in oude Diamantbeurs

Tijdens de PAN Amsterdam en het Amsterdam Art Weekend lanceert curator Anne van der Zwaag een nieuw initiatief: BIG ART. Tien dagen lang worden de nu nog casco ruimtes van de Diamantbeurs aan het Weesperplein overgenomen door XL objecten: sculpturen, schilderijen, tekeningen, fotografie en installaties. De organisatie is in handen van Anne van der Zwaag, curator, publicist en directeur van designbeurs OBJECT. Ze stelde eerder al grote interdisciplinaire tentoonstellingen samen zoals WIT (Nederlands Fotomuseum), PASTOE (Kunsthal) en BAL! (Paleis Soestdijk).

BIG ART

van 19 t/m 27 november 2016
vr, za, zo van 11.00 tot 19.00 uur &
ma, di, wo, do van 12.00 tot 18.00 uur geopend
Capital C (Diamantbeurs), Weesperplein 4, Amsterdam
Toegangsprijs 7,50 euro, tot en met 11 jaar gratis
WWW.BIGART.NU

 

LondonLondon Fashion Week

With less than two weeks to go until London Fashion Week, London is getting ready to open its doors to the world. Over 200 global brands will be showcasing their SS17 collections across the city from 16th – 20th September.

Full list of designers: http://londonfashionweek.co.uk/designers

LC Waikiki

LCWaikikiOpening up globally in 2009, LC Waikiki aims to become one of the top three ready-to-wear clothing brands of Europe in 2023. LC Waikiki brings together the dynamic air of street fashion, smartness and says hello to the city this autumn with its new designs. LC Waikiki completed the photo shoots of 2017 Autumn-Winter Collection including classic designs and season trends with the world famous blogger, model, actor and designer Mariano Di Vaio.  

ISTANBUL, September 6, 2016 LC Waikiki, the leading fashion retail brand of Turkey sparkles at the season trends and brings the indispensable elements of classic smartness to its collections offering accessible fashion to its customers in 31 countries.

The photo shoots of the collection in which both city life and naturalness are reflected were completed in Berlin, Germany with the world famous blogger, model, actor and designer Mariano Di Vaio.

Men are plain but assertive this season

Black anthracite, grey and ecru colours used in Elemental Collection come along as plain but assertive and are combined with pastel details. The collection which includes designs inspired by the solitude of minimalism and human nature leaves indelible marks in the men’s fashion world.

Remaster, another prominent theme of Autumn-Winter Men’s Collection, creates a trendy smartness with knitwear and jersey blazer jackets dominated by elegant simplicity. The zipper details, geometric camouflages and slogan prints transform the casual wear into smart in the collection. The dominance of skinny denims and pants in the trends continues this season as well.

The favourite of LC Waikiki women is denim this season

In the Woodland theme of the women’s collection, melange fabrics, checked patterns and worn out appearances stand out. These are inspired by hand workmanship and natural life.  Denims and mixed denims are the women’s favourite and have the biggest role in this season.

Woodland theme in which we will see navy, grey melange, dark red and ecru colours includes long cardigans, checked ponchos, dresses and worn out denims.  It places oversize forms and abundance of knitwear in winter season with Winter Dreams theme.  Grey melanges increase the emphasis of pink which stands out in winter season.  Winter Dreams theme includes dusty rose, soft pink, silver grey, grey and black tones. It will give the pleasure of both simplicity and smartness with blouses in pile details, leopard patterns and black denims.

 

AfrovibesAfrovibes

Voor de dertiende keer trekt het Afrovibes Festival van 5 tot 15 oktober vanuit Amsterdam naar Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Afrovibes vestigt zich steeds tijdelijk in een tweetal theaters in elk van de vier grote steden met een multidisciplinair kunstenprogramma. Moderne, actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Centraal staan actuele ontwikkelingen in theater en dans die daar plaatsvinden. Het festival geeft een nieuw beeld van het werelddeel dat vaak alleen wordt geassocieerd met trommels en traditionele dans.

Het programma is divers. Van Soweto Soul – bekend van o.a. Festival Mundial en The Hague Africa Festival – met een swingende mix van Pennywhistle, Jive, Hip-Hop, Mbaganga en Kwaitomuziek tot Vuyani Dance Theatre; het meest vooraanstaande moderne dansgezelschap uit Zuid-Afrika.

Humoristisch ‘stripboektheater’ over zonden, verleiding, seks en geweld in We didn’t come to Hell for the croissants van de Zuid-Afrikaanse Jemma Kahn. Dansers uit Senegal, Zimbabwe en Jamaica, rappers uit Kaapstad en Utrecht, muziek uit Mozambique, de design expositie Fierce Now en Fashion shows van Lady Afrika. Kaartjes: afrovibes.nl/festival

Amsterdam: 5 t/m 8 oktober (Compagnietheater en Bijlmer Parktheater)

Utrecht: 6 & 8 oktober (Stadschouwburg)

Rotterdam: 9 oktober (Maaspodium)

Den Haag: 9 & 10 oktober (Theater a/h Spui) en 14 & 15 oktober (De Nieuwe Regentes)

Extra programma op 1 en 2 oktober in Rotterdam (Kunsthal)

DDW

DDW

EINDHOVEN, 5 September 2016 – The three finalists for the Best Client Award 2016 are distinctive in their contemporary approach to cooperation. On Saturday 29 October the winner will be announced during DDW Dutch Design Week.

The Best Client Award is the Dutch Design Awards (DDA) special prize for clients who employ designers and design strategically in their organisation. Rewarding good commissioning of design. Important criteria are the degree of professionalism, strategy, sustainability and innovation. From all the submissions the committee, comprising Pieter Aarts (ContentKings, DMN), Rita van Hattum (BNO), Luuk Ros (NIMA), Roel Stavorinus (design and marketing strategist), Mark van Iterson (Heineken) and Adjan Kodde (Mirabeau) selected three finalists this year.

Design leadership
What struck the evaluation committee the most from the cases submitted was that clients in many cases only work incidentally with a design agency; there is still a deficiency in long-term, strategic partnerships. Clients seeking success must deploy creativity and various disciplines to develop visions for the long term. Displaying daring and vision, in other words design leadership, has the future. The three finalists have shown how great the results can be if, as a client, you dare to do this.

Added value
The committee sees the finalists and several other submissions as examples of more contemporary cooperation. They are sustainable, iterative, agile, multidisciplinary and all have a common goal: the creation of added value for the end user. Manufacturer of household products Brabantia, mobility service MultiTankcard and airline Transavia have shown themselves to be different through formulating answers to complex issues about long-term brand identity.

Dutch Design Awards
On Saturday 29 October, during Dutch Design Week, the winner will be announced. Dutch Design Awards are prizes for the best in the field of Dutch design. The prize-giving with the exhibition of the finalists’ work during Dutch Design Week (22-30 October) and the publication of Dutch Design Today form a platform for the full spectrum of Dutch design. For additional information visit www.dutchdesignawards.nl

 

Dream Out Loud

Venturing beyond aesthetic design, these designers show us ideas and technologies that can change the world. The presentation includes work by Pieke Bergmans, Studio Drift, Formafantasma, Bart Hess, Hella Jongerius, Metahaven, Studio Roosegaarde, Boyan Slat and others.

The 26 designers reveal playful and inventive solutions to some of the problems we’re facing today. Do you dream of being less dependent on meat? Then why not devise your own meat substitute. Do you fantasise about a clean universe? Then seek out non-oil based materials, or devise a smog free zone where you breathe fresh air. Is plastic debris poisoning our seas? Well, why not build a giant vacuum cleaner! These designers show upcycling in action, transforming surplus collections into hip fashion, crafting jewellery from old safety helmets or melting down discarded CDs to print a chair.

DUnknown
phenomeneon – Pieke Bergmans – Milan 2016 – photo Mirjam Bleeke

While ‘social design’ may not always produce immediately viable applications, it opens up new ways of thinking, or brings the achievable closer through the power of imagination.

Dream Out Loud ties in with the Stedelijk’s ambition to highlight young artists and designers at an early stage of their career. It is also the latest in a series of bi-annual exhibitions that focus on the latest innovations in a particular art discipline. For each edition, the Stedelijk issues an open call to artists and designers, inviting them to submit their work. This year, the jury selected 26 participants from a total of 400 candidates who submitted 750 proposals on the theme of social design. Beatrix Ruf, director of the Stedelijk Museum, will announce which pieces have been purchased for the permanent collection later this autumn.

Participants in Dream Out Loud:


 • Agatha Haines
 • Bart Hess
 • Benedikt Fischer
 • Boyan Slat
 • Claire Verkoyen
 • Dirk van der Kooij
 • Elisa van Joolen
 • Fairphone (Bas van Abel)
 • Studio Stallinga (Henk Stallinga)


 • Floor Nijdeken
 • Formafantasma (Andrea Trimarchi en Simone Farresin)
 • Helmut Smits
 • Hella Jongerius / KLM
 • Jesse Howard
 • Marjan van Aubel
 • Marleen Kaptein / NLR / LABEL / BREED
 • Metahaven (Vinca Kruk en Daniel van der Velden)
 • We Make Carpets (Marcia Nolte, Stijn van der Vleuten en Bob Waardenburg)


 • Next Nature Network (Koert van Mensvoort en Hendrik-Jan Grievink)
 • Olivier van Herpt
 • Patrick Kruithof
 • Pavèl van Houten
 • Pieke Bergmans
 • Pieter Stoutjesdijk
 • Studio Drift (Lonneke Gordijn en Ralph Nauta)
 • Studio Roosegaarde (Daan Roosegaarde)


The jury comprised of:

Bas van Beek (designer and lecturer)
Corinna Gardner (curator of contemporary product design, Victoria & Albert Museum, London)
Caroline Prisse (artist, curator and director of Van Tetterode Glass Studio)
Chris Reinewald (design journalist and former editor-in-chief of Items and Museumvisie)
Lennart Booij (curator of applied arts, Stedelijk Museum Amsterdam, jury chairman and curator of the exhibition).

FRIDAY NIGHT 16 Sep, 23 Sep, 30 Sep 2016
Live Stream Gallery Talk: curator Lennart Booij talks with Dream Out Loud designers
Language: Dutch
Location: Facebook Livestream
More info

LECTURE 9 Dec 2016
Dream Out Loud: Designing for Tomorrow’s Demands
Language: Dutch
Location: Teijin Auditorium
More info available online shortly

FRIDAY NIGHT, 16 Dec 2016
Talk Show – Dream Out Loud and Make It Work
Language: Dutch
Locations: Audi Gallery 0.1
More info available online shortly

 

Karabo Matlala

Karabo Matlala is a Soshanguve (South African) born photographer. At the age of 5 she moved to a small town called Bronkhorstspruit in the Gauteng province, where she still lives.

“I have always been interested in photography from a young age, my dad had various cameras and he loved taking photos so I followed him around using my Coolpix.”

During her last year at college, her interest in photography grew, and she got interested in fashion photography. After college she pursued photography and got a number of event photography jobs, and while doing that continued to develop her skills by doing her personal photography on the side. She loves traveling, as she takes the time to photograph what catches her eyes. Her photography tells a story about the things she crossed paths with during her travels.

“The photographer that really inspires me is Anne Leibovitz, in her photography she turns your fantasy’s/dreams into a realty, her work is absolutely amazing and I strive to learn from her works so as to reach the state were my style of photography can stand out and be something out of this world.”

What does ‘Controlled Chaos’ mean to you?

“To me controlled chaos means something that in theory when looked at it should not work or is out of control but for some reason it does work, or things seem wrong or out of place when in fact they are where they are supposed to be.”

Instagram: https://www.instagram.com/kb_snapshots/

 

Eindhoven, August 2016 – After the successful launch of Intersections in 2015 in Milan, it has had several public commissions. This versatile design for public spaces has proven to function seamlessly inside and outside, permanent and temporary. The installation creates a space encouraging spontaneous actions and stimulates interaction. Now Intersections has a permanent  installation in the open air of Gdynia (Poland), as well as a a temporary installation in Copenhagen (Denmark). It took busy professionals, inner city dwellers, pensionados, families with children, and tourists no more than 5 minutes to start intuitively enjoy the many options Intersections  offers in public space.

IntersectionINTERSECTIONS IN GDYNIA | permanent
This permanent installation of Intersections, made from powder-coated stainless steel, was placed on the Feliks Nowowiejski Seaside Boulevard in Gdynia, Poland in the summer of 2016. The installation was commissioned by Gdynia Design Center as part of the project ‘Grass to the point’, which aims to create a recreational trail leading through the green squares and parks of Gdynia, in which Intersections will take its permanent place.

The prototype of Intersections (in Polish: Iloczyny) was originally created for Gdynia Design Days 2014, the largest summer festival in Poland. The work was inspired by the modernist architecture of Gdynia, newly built in the modernist period.

INTERSECTIONS IN COPENHAGEN | May – December 2016
This installation of Intersections – Emerging Geometry is displayed in the center of Copenhagen on Kongens Nytorv (The King’s New Square), the largest square in Copenhagen. Intersections can be found just opposite the Hotel d’Angleterre, one of the first deluxe hotels in the world. The installation was commissioned by Metro Copenhagen within the Byens Hegn – Cool Construction program. After Shadow City (2013) and Stairway (2015), this is the third project by Izabela Bołoz that has been commissioned as part of this city project. The project, launched in 2011, facilitates, finances and curates temporary interventions on and along the construction sites, aiming to turn them into a positive and integrated part of the local urban environment.

INTERSECTIONS | the basics
Intersections is an open and versatile collection by Izabela Bołoz launched in 2014. The collection consists of several geometric, modular objects, which can be freely rearranged.  As each module slides into the other, like two combs, form and color meet and interweave. Together the shapes create sculptural furniture or installation.

Intersections create friendly and uplifting meeting spaces. Intersections usually remain filled with people performing all sorts of actions. The large frames provide a beautiful spot for selfies and images, both for groups, couples as well as single people. Intersections attract people and invite to sit, relax, search for the best position. People can use the work as a meeting spot, a space for sitting, waiting, chatting.

Izabela Bołoz
Fascinated by human behavior, Izabela Bołoz uses design to engage people. With each piece she invites public interaction, bringing her work to life. Mediating between the human scale and architectural structures, her urban interventions stimulate the imagination, offering new ways of experiencing the ordinary. She brings brings art, architecture and design together in unexpected ways, taking advantage of lost moments and spaces to instil emotion and color in otherwise anonymous environments. With a poetic and subtle approach, her installations are as clever as they are playful; personal havens of wonder, reflection or relaxation for all ages.