Amsterdam Light Festival

Toparchitecten op Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival 2016-2017

Amsterdam Light FestivalSpeciaal voor de vijfde editie van het Amsterdam Light Festival 2016-2017 van 1 december tot en met 22 januari ontwikkelen Benthem Crouwel Architects (o.a. Jan Benthem en Mels Crouwel) en UNStudio (Ben van Berkel en Caroline Bos) kunstwerken die het centrum van Amsterdam tijdens de wintermaanden verfraaien. Het kunstwerk Lightwaves is een cocreatie van Benthem Crouwel Architects en de Nederlandse ontwerper Jólan van der Wiel. Lightwaves maakt onderdeel uit van de vaarroute Water Colors. Eye_Beacon van UNStudio vormt de start van de wandelroute Illuminade en komt eveneens terug in Water Colors. Naast de twee gevierde Nederlandse architectenbureaus mag het festival rekenen op lichtprojecten van het toonaangevende Amerikaanse Choi + Shine Architects en het internationaal bekende DP Architects uit Singapore.

Lightwaves
Zeevonken zijn kleine organismen die licht geven als ze bewegen in het water. ‘s Zomers zorgen ze voor een intrigerende gloed aan de Nederlandse kustlijn. Lightwaves van Benthem Crouwel Architects bootst het gedrag van deze dieren na. Het kunstwerk fonkelt en schittert als het waait en zorgt voor een fascinerend lichteffect in de stad. Duizenden leds vangen de onzichtbare wind en tonen luchtstromen als golven.

Eye_Beacon
Diep in de zee creëren organismen in de duisternis van hun omgeving zelf licht om met andere wezens te communiceren. Eye_Beacon van UNStudio imiteert dit gedrag en communiceert met omstanders door middel van lichtgevende patronen en veranderende kleuren. Het kunstwerk bestaat uit twee verbonden kubussen met een huid van rekbaar textiel. Het is niet alleen een lichtobject, Eye_Beacon dient ook als het centrale informatiepunt van het festival. Het kunstwerk komt te staan op de Blauwbrug en wordt uitgevoerd in samenwerking met MDT-tex.

Rhizome House
Speciaal voor het Amsterdam Light Festival ontwikkelt DP Architects het kunstwerk Rhizome House. Het gerenommeerde bureau ontwierp onder andere The Dubai Mall, het allergrootste winkelcentrum ter wereld. Het Rhizome House is een levensgrote representatie van een wortelstok (een rizoom). Bezoekers moeten hun weg zoeken tussen de krioelende wortels. Zodra iemand het object betreedt, reageert het licht. Eerst koel blauw en dan knalroze. De ruimte roept tegenstrijdige gevoelens op: vertrouwd en vervreemdend. Het werk zet aan tot nadenken over sfeer en comfort.

The Lace
Choi + Shine Architects – bekend van The Land of Giants, een ontwerp dat alledaagse elektriciteitsmasten transformeert tot reusachtige beelden – geeft een eigentijdse draai aan traditioneel Noord-Hollands kantwerk. The Lace is een kanten muts bestaand uit een weefsel van gloeiende draden van licht. Het magisch zwevende driedimensionale werk van 10 meter breed symboliseert de culturele rijkdom van Amsterdam. Het kant staat voor de verwevenheid van de inwoners van Amsterdam en het vervlochten karakter van de stad met haar kronkelende wegen, grachten en pleinen. The Lace zal boven de Herengracht te vinden zijn.

Deelnemende kunstenaars Amsterdam Light Festival 2016-2017

Isabel Nielen – Ana Morphè, Anna Musch, Cleo de Brabander en Eliza Mante – 15.000 and more, Reanna Niceforo en Phil Sutherland – Dancing with Trees, Victor Engbers – Greenhouse, Christian Zöllner, Sebastian Piatza en Robert Albert – Human Beeing, Vikas Patil en Santosh Gujar – Nest, Victor Vicsek – Nexus, Choi + Shine Architects – The Lace, Laurent de Wolf – What’s He Building In There, Tropisme Art & Science Collective – You lookin’ at me?, UNStudio – Eye_Beacon, Benthem Crouwel Architects – Lightwaves, DP Architects – Rhizome House, e.a.

Water Colors, de vaarroute: 1 december 2016 t/m 22 januari 2017
Illuminade, de wandelroute: 15 december 2016 t/m 8 januari 2017

Over Amsterdam Light Festival

De binnenstad van Amsterdam is van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 het sfeervolle decor voor de eerste lustrumeditie van het Amsterdam Light Festival. Het festival toont ruim 50 winterdagen lichtsculpturen en -projecties van nationale en internationale kunstenaars. Naast het plaatsen van lichtkunst op de vaarroute Water Colors (thema: A view on Amsterdam) en de wandelroute Illuminade (thema: Biomimicry) worden tal van andere activiteiten georganiseerd. Het Amsterdam Light Festival wordt mede mogelijk gemaakt door founding partner Canal Company. www.amsterdamlightfestival.com