Titanic: The Artifact Exhibition

Authentieke artefacten uit de Titanic vertellen vanaf 14 november 2013 het tragische verhaal van het ‘onzinkbare schip’ en haar passagiers

Amsterdam, 20 augustus 2013 – Op 15 april 1912 kwam de R.M.S. Titanic in aanvaring met een ijsberg, waarna het grootste stoomschip ter wereld zonk. Vanaf 14 november 2013, ruim honderd jaar na de fatale aanvaring, is in Amsterdam EXPO de indrukwekkende tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition te zien. Authentieke artefacten, die bij diverse expedities uit het wrak in de diepe wateren van de Noordelijke IJszee werden geborgen, nemen het publiek mee terug in de tijd. Zij vertellen het verhaal van het iconische schip en geven haar passagiers en bemanning een gezicht. De ticketverkoop voor de expositie start vandaag via www.amsterdamexpo.nl.

Titanic ExhibitionRuim 25 miljoen mensen bezochten deze indrukwekkende expositie in wereldsteden als Chicago, Los Angeles, Londen en Parijs. 

Parfumflessen van een handelaar die zijn waren wilde verkopen in New York, gouden sieraden met diamanten van vrouwen uit de bovenlaag van de bevolking, kleding van emigranten op weg naar een nieuw leven, ongeschonden porseleinen servies voorzien van het logo van rederij White Star Line, scheepsonderdelen zoals een patrijspoort en reconstructies van de vertrekken: de expositie geeft de bezoekers inzicht in het leven van de passagiers aan boord en de rederij uit het begin van de twintigste eeuw.

In chronologische volgorde komen in Titanic: The Artifact Exhibition de bouw van het schip, het leven aan boord, de fatale ramp, waarbij ruim 1.500 mensen om het leven kwamen, en de expedities naar de bodem van de oceaan aan bod.

Het duurde tot 1985 voordat het wrak van de Titanic gelokaliseerd werd op de bodem van de Atlantische Oceaan. Tijdens acht verschillende expedities – de laatste was in 2010 – werden duizenden artefacten geborgen, waarvan een belangrijk deel in Amsterdam te zien is.

‘Het is opmerkelijk hoe goed sommige voorwerpen bewaard zijn gebleven, zelfs brieven en kledingstukken van de passagiers. En dat terwijl het schip al decennia lang op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de ijskoude oceaan ligt. Met deze expositie brengen we een stuk wereldgeschiedenis direct naar het Nederlandse publiek’, aldus Peter Tabernal, CEO van Amsterdam EXPO.

Bezoekersinformatie
Titanic: The Artifact Exhibition is vanaf donderdag 14 november 2013 open voor publiek. Amsterdam EXPO bevindt zich aan de Gustav Mahlerlaan 24 in Amsterdam, naast station Amsterdam Zuid. Amsterdam EXPO is iedere dag geopend van 9:00 uur tot 18:00 uur, op vrijdag tot 21:00 uur. De expositie is slechts enkele maanden in Nederland te zien.

De kaartverkoop voor de expositie start vandaag via www.amsterdamexpo.nl. Reguliere tickets zijn verkrijgbaar vanaf € 16 (exclusief servicekosten). Een meertalige audiogids is inbegrepen in de ticketprijs. Groepstarieven zijn van toepassing vanaf tien betalende personen. Docenten, leraren en onderwijsassistenten hebben na online registratie altijd gratis toegang tot Amsterdam EXPO.

Amsterdam EXPO
Amsterdam EXPO biedt met een vloeroppervlakte van bijna 3.000 m2 permanent onderdak aan internationale exposities die in het buitenland reeds hun succes bewezen hebben. Reizende tentoonstellingen die zich kenmerken door het populairwetenschappelijke, -artistieke en –historische karakter strijken telkens tijdelijk neer. Eerder presenteerde de expositieruimte de tentoonstellingen Body Worlds & The Story of the Heart en Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. Tot en met 27 oktober 2013 vindt de expositie Pixar: 25 Years of Animation nog plaats. Vanaf 14 november 2013 is Titanic: The Artifact Exhibition dagelijks geopend.

National Geographic
Televisiezender National Geographic Channel werkt structureel samen met Amsterdam EXPO. Het doel achter deze krachtenbundeling is het verspreiden van kennis over uiteenlopende, relevante onderwerpen en zodoende het publiek te enthousiasmeren voor wetenschappelijke en geschiedkundige onderwerpen.

R.M.S. Titanic, Inc.
R.M.S. Titanic, Inc., dochteronderneming van Premier Exhibitions, Inc., bezit sinds 1994 de unieke rechten om objecten uit het wrak van de Titanic te bergen. Sindsdien zijn acht onderzoeks- en bergingsexpedities naar het wrak van de Titanic ondernomen, waarbij vele artefacten van de zeebodem geborgen zijn. In de zomer van 2010, 25 jaar na de vondst van het wrak, vond de laatste baanbrekende expeditie plaats. Door middel van nieuwe innovatieve technieken werden 3D-video’s gemaakt, data verzameld en technische metingen gedaan om de Titanic digitaal in kaart te brengen. R.M.S. Titanic, Inc. stelt alles in het werk om de erfenis van het schip te behouden.