Recordaantal inschrijvingen lustrumeditie Amsterdam Light Festival

Een recordaantal kunstenaars heeft zich ingeschreven voor de lustrumeditie van Amsterdam Light Festival 2016-2017. Op de wereldwijde oproep voor nieuwe kunstwerken, de Call for Concepts, kwamen 500 concepten uit 46 landen binnen. Dat zijn 150 inzendingen meer dan vorig jaar. Van India tot Japan, van Brazilië tot Rusland: nog nooit waren de inzendingen zo internationaal. Raymond Borsboom, directeur van het festival: “De interesse in het festival wordt elk jaar groter, ook buiten Nederland. Dat zien we nu terug in de inschrijvingen. Niet alleen in de kwantiteit, ook in de kwaliteit: de eerste concepten die we hebben gezien, zijn zeer inspirerend en veelbelovend.”

Biomimicry

ALF2016Amsterdam Light Festival, dat van 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017 plaatsvindt, viert met deze editie zijn eerste lustrum. De Illuminade, de wandelroute van het festival, zal dit jaar in het teken staan van Biomimicry: de wetenschap waarbij ideeën uit de natuur worden toegepast om technologie te verbeteren. Kunstenaars voor de vaarroute Water Colors worden uitgedaagd om een unieke kijk te bieden op de stad en haar grachten. Begin juli maakt de jury, bestaande uit onder andere Tim Molloy voormalig head of creative direction van het National Science museum, directeur Zentrum für Internationale Lichtkunst John Jaspers en Fotograaf Cris Toala Olivares, de volledige selectie van de kunstwerken voor 2016-2017 bekend.

Kinderjury

De inzendingen worden dit jaar ook nog door een andere jury beoordeeld: de kinderjury. Onder begeleiding van Stichting Schoolbuurtwerk leren Amsterdamse kinderen alles over het thema Biomimicry én over het beoordelen van lichtkunst. Samen met de officiële juryleden kiest een aantal kinderen, namens alle Amsterdamse basisscholen, één lichtkunstwerk uit dat zij graag terugzien in hun stad.

Water Colors, de vaarroute: 1 december 2016 tot en met 22 januari 2017

Illuminade, de wandelroute: 15 december 2016 tot en met 8 januari 2017