Paul Weller en Baaba Maal Gastartiesten bij AFRICA EXPRESS Presents the Orchestra of Syrian Musicians in Holland Festival

De gastartiesten van het concert Africa Express presents… The Orchestra of Syrian Musicians met Damon Albarn & gasten op 22 juni in Koninklijk Theater Carré zijn bekend. Paul Weller, Baaba Maal, Noura Mint Seymali, Bassekou Kouyaté, Bu Kolthoum, Eslam Jawaad, Faia Younan, Lotfi Bouchnak, Malikah, Mounir Troudi, Rachid Taha en TALA treden samen met Damon Albarn op als gasten van The Orchestra of Syrian Musicians, dat bestaat uit huidige en voormalige leden van het Syrian National Orchestra for Arabic Music. Het unieke concert waarin Syrische en Arabische muziek centraal staat, wordt gecoproduceerd door 14-18 NOW en Holland Festival.

The Syrian National Orchestra for Arabic Music ©Mark Allan
The Syrian National Orchestra for Arabic Music ©Mark Allan

Songwriter en producer Damon Albarn trad voor het eerst in 2008 op met de Syrische dirigent Issam Rafea en de muzikanten van het Syrian National Orchestra for Arabic Music in de Opera van Damascus. De samenwerking tussen Albarn, Rafea en een aantal leden van het orkest kreeg een vervolg toen zij meespeelden op de Gorillaz-track White Flag en op de Gorillaz-wereldtournee Escape to Plastic Beach. Ze traden onder meer op in de 11e-eeuwse Citadel van Damascus en in steden in Libanon, Europa en Noord-Amerika.

Vanwege het voortdurende conflict in Syrië zijn veel Syrische muzikanten – waaronder Issam Rafea – gevlucht uit hun vaderland. Voor dit concert zullen de orkestleden die eerder met Albarn hebben gewerkt vanuit Syrië en andere plekken in de wereld voor het eerst weer samenkomen. Het wordt een optreden dat in het teken staat van de bijzondere muziek en cultuur van Syrië en dat een positiever perspectief zal proberen te geven dan de actualiteiten uit het nieuws.

Issam Rafea: “Het conflict heeft de Syrische samenleving verscheurd. Bij dit optreden zullen er op het podium en in de zaal mensen van beide kampen, beide kanten van het debat, vertegenwoordigd zijn. Maar iedereen aanwezig wil dat er een einde aan komt. Dit concert is een geweldige kans om de wereld de andere kant van Syrië te tonen – een verhaal van vreugde, een feest van muziek en cultuur. Wij verheugen ons op een fantastische avond.”

Damon Albarn voegt toe: “Dit wordt een geweldige avond. Ik weet zeker dat Issam en de muzikanten met hun positieve muziek een prachtige, neutrale ruimte zullen scheppen. We zijn gewend om Syrië alleen te zien door het prisma van het nieuws, wat een volstrekt negatief beeld geeft. Dit concert biedt een compleet ander perspectief. De sound die zij creëren is echt fabelachtig … Er is een compleet koor, strijkers, solisten, geweldige percussie. Het is heel dynamisch en zit vol levensvreugde.”

Na het optreden in Amsterdam zal The Orchestra of Syrian Musicians nog spelen in Southbank Centre in Londen en op tournee gaan langs Glastonbury, Istanbul, Roskilde en Keulen.

Tickets voor het concert in Koninklijk Theater Carré zijn uitverkocht. Vrijgekomen tickets worden verkocht via een wachtlijst waarop men zich kan laten plaatsen door een e-mail te sturen aan kassa@hollandfestival.nl met als onderwerp ‘wachtlijst Syrian’.