Nieuw op Unfair18: de Loyens&Loeff Emerging Artist Award

Op het Amsterdamse Westergasterrein zetelt Unfair18, de biënnale voor bijzondere hedendaagse kunst, van 29 maart tot en met 2 april. Tijdens dit evenement dat behendig laveert tussen kunstbeurs en museale tentoonstelling tonen veertig aanstormende en gevestigde kunstenaars hun nieuwe werk. De opening vindt plaats op 29 maart van 17.00 tot 22.00 uur, met een vol programma van performances, muziek, hapjes en drankjes. Tickets zijn vanaf nu online verkrijgbaar.

Nieuw op Unfair18 dit jaar is de Loyens&Loeff Emerging Artist Award. Met deze award wordt ingezet op talentontwikkeling en ruimte geboden voor de ontwikkeling van nieuw werk. De aanmoedigingsprijs wordt op vrijdag 30 maart uitgereikt aan het meest veelbelovende talent van Unfair18.

Matea Bakula & Nick Steur We Do Matter Picture by Paul McGee.

Dit jaar voor het eerst zijn hiervoor meerdere locaties van het Westergasterrein in gebruik. Zo vind je Fullscreen, een levensgrote video-installatie van meer dan 13 meter lang, in het Machinegebouw. Dagelijks kan het publiek hier genieten van videowerk van o.a. The Rodina, Jeroen Cluckers en Olya Oleinic. Op zaterdag 31 maart om 22.00 uur gaat op deze locatie ook de Unfair After Party van start, in samenwerking met muziekplatform Subbacultcha.

In de Zuiveringshal zetelt UN AIR. Elke dag van 15.00 tot 16.00 uur gaan hier radioshows de lucht in, in samenwerking met het radiostation JAJAJANEENEENEE en het online kunstmagazine Mister Motley. Bij UN AIR schuiven niet alleen de kunstenaars aan, maar ook kinderen, wetenschappers, curatoren en architecten. Ook kan je audiotours beluisteren van bijvoorbeeld Kunst kijken met Ko en Kho en DJ Elias Mazian, kunstliefhebbers die je langs hun favoriete werken leiden.

Wie op Unfair18 een werk wil kopen, kan gebruik maken van de Kunstkoopregeling – een renteloze lening, beschikbaar gesteld door het Mondriaanfonds. Unfair is er trots op dat zij als eerste non-profit organisatie is toegelaten tot deze regeling.

Naders dan bij reguliere beurzen of galleries gaat het gehele aankoopbedrag van werk, aangekocht op Unfair18, regelrecht naar de deelnemende kunstenaars. Zij hoeven geen standhuur of verkooppercentages af te dragen. Unfair, een initiatief van Peter van der Es en Adam Nillissen, is opgericht in 2013. Sindsdien heeft dit initiatief al aan meer dan 150 (inter)nationale aanstormende en gevestigde kunstenaars een podium geboden. Unfair waarborgt de positie van deelnemende top kunstenaars door ze, op een nieuwe manier, met kunstliefhebbers en kopers in verbinding te brengen.

Openingstijden Unfair18
Donderdag 29 maart: 17.00 – 22.00 uur
Vrijdag 30 maart: 12.00 – 21.00 uur
Zaterdag 31 maart: 12.00 – 21.00 uur
Zondag 01 april: 12.00 – 18.00 uur
Maandag 02 april: 12.00 – 18.00 uur
Locatie: Zuiveringshal, Westergasfabriek, Pazzanistraat 37, 1014 DB Amsterdam
Prijs: 12,50; tickets zijn een dag geldig