Extrema Outdoor podium voor creatief en innovatief Eindhoven

EINDHOVEN – Meer dan ooit tevoren werkt de Eindhovense evenementenorganisatie Extrema nauw samen met creatieven en techneuten. Met name bij dancefestival Extrema Outdoor ligt de nadruk op het betrekken van talent uit de regio Eindhoven. De stad is immers een vruchtbare bodem met onder meer haar internationaal geroemde Design Academy, High Tech Campus en TU/e. Allen lieten zich inspireren door het ‘XO’ 2014 thema ‘Nature – Man- Technology’ en zullen op enige wijze meebouwen aan het festival op zaterdag 12 juli.

De stad die vorige week nog de prestigieuze Citymarketing Trofee in de wacht sleepte, staat bekend om haar rijke creatieve industrie in de breedste zin des woords. “Daarbij komt dat de wil om samen te werken steeds groter wordt en dat is de kracht van onze stad”, aldus Extrema’s Marcel Mingers. “Eindhoven is een energie waar je niet meer omheen kan. En dit is pas het begin van de ‘Funtainment’ die voortkomt uit deze samenwerkingen”

Extrema Outdoor

Een voorbeeld van een samenwerkingen die dit jaar Extrema Outdoor zal opkleuren is die met de Technische Universiteit Eindhoven. Studenten hebben onder meer een interactieve laserdansvloer en een intelligente led-wall ontwikkeld en deze zullen door de festivalbezoeker te bewonderen en vooral te gebruiken zijn in de “It’s Eindhoven”. Deze bijzondere area wordt een ‘mechanische droomwereld’ en is ontworpen door de Design Academy-afgestudeerden van het momenteel booming collectief NulZes. Het muziekprogramma is samengesteld in samenwerking met de Eindhovense club Kitsch. Naast de regionale dj-helden staan ook undergroundgrootheden Levon Vincent, Zed Bias en Locked Groove op het program.

Verder zijn de door het collectief Collaboration O ontworpen designhuisjes van de Dutch Design Week 2013 ter beschikking gesteld door de gemeente Eindhoven. De in Eindhoven gevestigde concept store ‘You Are Here’ bezet er eentje met een klein designmuseumpje en de Eindhovense kunstenares Marcia van Tulder gaat oude banners, decoraties en ander promomateriaal van Extrema custom-made upcyclen naar portomonnees, laptophoezen en alles wat de klant wenst.

Maar ook op andere plekken op het festivalterrein zijn getalenteerde Eindhovenaren te bewonderen. Zo zal het succesvolle designersduo van Snodevormgevers een reusachtige walvis bouwen in het water, bouwen de creatieven van Ladyboyz een verlaten eiland waar dubieuze spelletjes te doen zijn en bouwt het Biki90-collectief een ruige, dampende bikerbar. En Antimaterie verzorgt de kleinste discotheek van de wereld en de studenten van het St. Lucas hebben heel de relaxplekken op ludieke wijze voor hun rekening genomen. Bijzonder is het project van het Eindhovense Collider Collectief en Rot8ion. Zij bouwen een ruimtelijke installatie met soundscapes en panoramische projecties waar de bezoeker volledig ondergedompeld gaat worden in een surrealistische omgeving.

Het duurzame Summerlabb-paviljoen wordt ontworpen door TU/e-studenten. Het paviljoen heeft onlangs de STW Designprijs in de wacht gesleept en deze zal op het festivalterrein worden uitgereikt. Universiteiten, kennisinstellingen en duurzame bedrijven laten op een interactieve manier bezoekers kennismaken met technologische innovaties op het gebied van duurzaamheid.

STV-Visuals, GeenGezicht en TYS Producties ontwikkelen een set super innovatieve visuals special voor de XO Quartz arena. Zij printten 3D suikerklontjes van artiestennamen die vervolgens met water en kleurstoffen overgoten werden. Dit alles werd gefilmd op meer dan 1000 frames per seconde en gaat zorgen voor een indrukwekkend visueel spektakel.

Maar er is natuurlijk veel meer te doen, zien en horen op Extrema Outdoor. Naast de brede programmering met dancegrootheden zoals technokoning Jeff Mills, Afrojack, een exclusieve audiovisuele show van Baauer en het live-optreden van het Belgische wonderkind Netsky, staat er nog veel meer op het programma. Van de schminkende Feesttantes via de ‘chill-hout’ van De Houtbroeders tot aan de twee enorme vissen in het kolkende middelpunt van het vissersdorp Ruby Village, alles komt voorbij.Tickets voor Extrema Outdoor Nederland kosten 49 euro.

Nieuw Extrema-event

Extrema initieert in 2015 tevens een nieuw festival in Eindhoven waarbij de Lichtstad centraal staat. Bij dit evenement zullen naast een brede muzikale programmering ook de Eindhovense kwaliteiten op het gebied van technologie, design, muziek en andere creativiteit een podium krijgen, in samenwerking met veel Eindhovense partijen.