Documentaire over de zwervende kunstenaar Justus Donker op Leiden International Film Festival

Aan lager wal geraakte kunstenaar krijgt weer grip op leven door documentaire

Documentaire over de zwervende kunstenaar Justus Donker op Leiden International Film Festival

Op 7 november wordt een documentaire over de zwervende kunstenaar Justus Donker getoond op het Leiden International Film Festival (LIFF). De film ‘Justus’ van documentairemaker Frank de Rooij biedt een intieme kijk in het leven van de excentrieke kunstenaar. Justus Donker genoot in de jaren ’90 internationale roem met zijn extatische en interactieve kunstperformances, maar raakt vervolgens aan lager wal na de zelfmoord van zijn broer. Deze documentaire legt verlag van zijn onophoudelijke strijd om weer door te breken als kunstenaar.

“Een prachtig verhaal”

Directeur van het Leiden International Film Festival Alexander Mouret verklaart waarom hij juist deze film aan het grote publiek wilt tonen: “De film bevat een prachtig verhaal. Documentairemaker Frank de Rooij heeft Justus Donker de laatste jaren intensief gevolgd en het resultaat is een indringende weergave van het bewogen leven van een bijzondere kunstenaar. Het Filmfestival biedt getalenteerde documentairemakers zoals Frank dan ook graag een podium.” Filmmaker Frank de Rooij over de documentaire: “Justus’ leven is te bijzonder om niet verteld te worden. De film portretteert het gevecht van een kunstenaar die voorbestemd was om een groot kunstenaar te worden, maar worstelt met het leven en een drugsverslaving. Ondanks alle tegenslagen blijft hij onvermoeibaar doorgaan met schilderen, in de hoop om weer door te breken als kunstenaar.”

De val

Invite_JustusJustus Donker en zijn twee broers Gijs en Aad, sloten zich in de jaren ’90 als grote talenten in de schilderkunst aan bij het collectief ‘After Nature’, opgericht door Peter Klashorst en Jurriaan van Hall. Zij gingen weer terug naar de basis van de schilderkunst, het naschilderen. Gecombineerd met wilde performances en interactie sloeg het bij het publiek enorm aan en veroverden zij de kunstgaleries in Nederland en New York. Als Justus’ broer Aad in 1998 onverwachts zelfmoord pleegt tijdens een psychose stort Justus in en raakt aan de drugs. Jarenlang kan hij geen perceel meer aanraken, maar probeert de laatste jaren weer te werken aan een ‘comeback’.

De aanleiding

Documentairemaker Frank de Rooij over zijn eerste ontmoeting met Justus Donker in mei 2011 in een Leids café: “Het eerste moment dat ik Justus tegenkwam, wist ik direct dat er een film zit in zijn verhaal; een portret van een excentrieke kunstenaar met een groot ego, maar met een hart van goud.

Tijdens het filmen van zijn leven in de afgelopen jaren heb ik me vele vragen gesteld die in de documentaire terugkomen: Kan hij ontsnappen aan zijn verslavingen? Zou hij de discipline kunnen opbrengen om zijn carrière naar de volgende stap te brengen? Heeft hij spijt van zijn keuzes en wat van hem en zijn leven is geworden? Het vinden van antwoorden op deze vragen maakte de film zo boeiend om te maken.”

Het resultaat

Hoofdpersoon van de documentaire Justus Donker zelf is enthousiast over het resultaat en de therapeutische werking die de film op zijn leven heeft gehad: “Op een rare manier heeft dit filmproces mij geholpen om weer grip op mijn leven te krijgen.” Producent van de documentaire Insoo Radstake verwacht dat het publiek zal worden beloond met een lach, een traan en een flinke portie levenswijsheid. “Een film die je iets doet, die je iets leert over een ander, over de wereld waarin wij leven en de dunne scheidslijn tussen succes en afgrond.”

De film wordt getoond om 16:45 in Trianon op het Leiden International Film Festival. Na de documentaire zijn Justus Donker en Frank de Rooij aanwezig om vragen te beantwoorden tijdens een speciale Q&A-sessie. Meer informatie is te vinden op www.leidenfilmfestival.nl/Programma/Gids/Justus-Q-A/56182