Genomineerden GrachtenfestivalPrijs 2014 bekend

De nominaties voor de GrachtenfestivalPrijs 2014 zijn bekend:
Dudok Kwartet, Olga Pashchenko (piano), Rosanne Philippens (viool), Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan) en Dana Zemtsov (altviool) zijn genomineerd voor de GrachtenfestivalPrijs 2014.

Grachten Festival Amsterdam
Grachten Festival Amsterdam

De GrachtenfestivalPrijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een jonge musicus of ensemble aan het begin van een veelbelovende internationale carrière. De winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2014 wordt ‘Artist-in-residence’ tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2015. Daarnaast krijgt de winnaar een optreden in het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg. De uitreiking van de prijs vindt plaats op woensdag 20 augustus in de Wintertuin van NH Grand Hotel Krasnapolsky, tijdens Grachtenfestival Amsterdam.

De top van de Nederlandse klassiekemuziekjournalisten en -recensenten stelde hun persoonlijke top vijf samen aan de hand van een longlist. Zij letten daarbij op musici die hen in het afgelopen jaar opvielen door hun uitzonderlijke talent en moderne visie op klassieke muziek.

Tijdens de feestelijke uitreiking treden alle genomineerden op om zich voor te stellen aan het publiek en de jury. De jury, die bestaat uit juryvoorzitter Biëlla Luttmer (de Volkskrant), Frederike Berntsen (dagblad Trouw) en Peter van der Lint (dagblad Trouw), maakt direct na afloop de winnaar bekend. Alle genomineerden geven tevens een concert tijdens het Grachtenfestival Amsterdam 2014, dat plaatsvindt van 15 t/m 24 augustus. De GrachtenfestivalPrijs werd in het leven geroepen naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van het Grachtenfestival Amsterdam in 2007.

Dudok Kwartet

Dudok Kwartet
Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa.
De leden van het Dudok Kwartet leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een twee-jarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hierna studeerden zij twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel. Masterclasses volgden zij bij Eberhard Feltz en bij de leden van het Lindsay Quartet, het Takács Quartet, het Quatuor Ysaÿe en het Prazak Quartet.

Olga Pashchenko

Olga Pashchenko
Olga Pashchenko

Olga Pashchenko (1986) heeft al vroeg een reputatie opgebouwd als een veelzijdige performer met haar eigen individuele stijl en speciale benadering van elk instrument dat ze speelt. Op zesjarige leeftijd begon ze in Moskou in de pianoklas van Sofia Genis op de Children’s Myaskovski Music School. In 2010 studeerde ze cum laude af aan de Moscow State Tchaikovsky Conservatorium. In 2011 begon ze aan de studie van het Conservatorium van Amsterdam voor pianoforte en klavecimbel onder Richard Egarr.

Rosanne Philippens
Rosanne PhilippensRosanne Philippens (1986) krijgt, zeker sinds ze in 2009 het Oskar Back Concours won, steeds meer erkenning voor haar uitzonderlijke talent. Zo prees de Volkskrant onlangs haar ‘wonderwereld aan kleur’ (2013) en roemde de Duitse Krant de Koelner Anzeiger haar ‘spieltechnische Brillianz’ (2013). Rosanne begon op driejarige leeftijd met viool spelen. In 2009 won Rosanne het Nationaal Vioolconcours, verder won ze prijzen op het Vriendenkrans Concours en op het ‘Internationaler Musikwettbewerb Köln’. Rosanne won tevens de Debman-prijs voor het beste vioolexamen en de prestigieuze Kersjesprijs.

Rosanne van Sandwijk
Rosanne van Sandwijk

Rosanne van Sandwijk
Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk studeerde aan het Rotterdams Conservatorium bij Roberta Alexander en is hier cum laude afgestudeerd . Momenteel wordt ze gecoacht door Margreet Honig en Anne Sofie von Otter.
Vorig seizoen maakte Rosanne haar debuut bij de Nederland Opera in Glucks Iphigénie en Tauride onder leiding van Marc Minskowski. Ze verscheen ook bij DNO in Wagners Parsifal met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iwan Fischer.

Dana Zemtsov

Dana Zemtsov
Dana Zemtsov

Winnaar van vele concoursen en het ontwikkelen van een opmerkelijke carrière, Dana Zemtsov (1992) is één van de meest veelbelovende internationale altviool solisten van haar generatie. Hoogtepunten in het seizoen 2012/13 is de uitvoering van Bartok Viola Concerto Dana’s in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam, kamermuziek met Janine Jansen en Martin Frost tijdens de Utrechtse Chamber Music Festival en een recital in de Carnegie Hall van New York. Bovendien tekende zij een exclusieve overeenkomst met Channel Classics Records voor 3 opnames die worden uitgebracht in 2014, 2015 en 2016.

De prijs werd eerder gewonnen door Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Izhar Elias en Erik Bosgraaf (gitaar en blokfluit, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007).