Eregast Jeroen Henneman ontwerpt limited edition voor Amsterdam Light Festival

Speciaal voor Amsterdam Light Festival ontwerpt de Nederlandse kunstenaar Jeroen Henneman het kunstwerk ‘One Lamp’ dat vanaf nu in gelimiteerde oplage verkrijgbaar is. Henneman is de tweede kunstenaar op rij die een limited edition maakt voor het festival; vorig jaar was dit de Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei. Met de opbrengst van de limited edition wordt de productie van ‘Two Lamps’ gefinancierd – de grote installatie die Henneman voor de aankomende editie van het festival heeft ontworpen. ‘One Lamp’ is verkrijgbaar in een oplage van 65 unieke exemplaren en 10 artist proofs. De zevende editie van Amsterdam Light Festival gaat op 29 november 2018 van start.

One Lamp
Jeroen Henneman is met name bekend van zijn sculpturen die eruitzien als ‘staande tekeningen’. Zijn werk ‘One Lamp’ is hier een goed voorbeeld van: de lange, vloeiende lijn van licht wordt niet gedragen door papier, maar door de lucht. Uitgangspunt voor het werk is een bureaulamp, een typerende keuze: Henneman ziet schoonheid of zelfs poëzie in alledaagse voorwerpen. ‘One Lamp’ bestaat uit een glazen buis met neonlicht, elk exemplaar is met de hand gemaakt door meesterglasblazer Ed Leder van het Scheveningse Neon Lewa.

Beeld: Jeroen Henneman met One Lamp. Credits beeld: Janus van den Eijnden.

Two Lamps
Net als de andere deelnemende kunstenaars is Henneman door Amsterdam Light Festival uitgedaagd om binnen het thema The Medium is the Message, de beroemde oneliner van de Canadese filosoof en wetenschapper Marshall McLuhan, te werken. Het werk ‘Two Lamps’ – twee gigantische lampsculpturen – krijgt vanaf 29 november een eigen podium tussen de lantaarns in de Gouden Bocht langs de Herengracht. Overdag vormen de lampen een grafisch silhouet, ‘s nachts een lijntekening van licht.

Over Amsterdam Light Festival
Jaarlijks verlichten innovatieve en kwalitatieve lichtkunstwerken van (inter)nationale kunstenaars de binnenstad van Amsterdam tijdens Amsterdam Light Festival. De zevende editie van het festival vindt plaats van 29 november 2018 tot en met 20 januari 2019. Gedurende 53 dagen zijn de dertig lichtkunstwerken dagelijks van 17:00 tot 23:00 uur te bewonderen in de historische binnenstad. Via meerdere routes is het festival varend, fietsen en wandelend te beleven. Diverse rederijen bieden een vaarroute langs de lichtkunstwerken aan, waaronder founding partner Canal Tours Amsterdam – onderdeel van Stromma Nederland en sinds de oprichting van Amsterdam Light Festival nauw betrokken bij het festival. Nationale en internationale kunstenaars zijn voor deze zevende editie door het festival uitgedaagd om binnen het thema ‘the Medium is the Message’ te werken. www.amsterdamlightfestival.com.