Art

Annabel Briens: art at Dreamboat & His Master’s Choice

Art

Annabel Briens

Annabel Briens (1982) woont en werkt in Parijs. Ze begon met schilderen toen ze 15 was, met haar favoriete materiaal van dat moment: make-up. Ze laat zich inspireren door de schilders van de Parijse School. Onze paden kruisten elkaar door het merk Le Mont St Michel, waarvoor ze verschillende keren tekeningen en schilderijen heeft gemaakt.

De flagship store van Le Mont St Michel heeft ook een expositie gewijd aan haar werk. Le Mont St Michel is het hoofdmerk van Dreamboat,

Annabel Briens wordt geprezen door haar talent precies het juiste gevoel, de stijl en de maniertjes van de modellen zie ze schildert uit te drukken in haar werk. Ze werkt voor zowel Franse als internationale opdrachtgevers. Haar werk is gepubliceerd in boeken van Taschen: “Illustration Now – Fashion” and “Illustration Now – Portraits”.

Speciaal voor haar expositie bij Dreamboat & His Master’s Choice maakte Annabel Briens de serie Nouvelle Vague.

Nouvelle Vague
Iets meer dan een halve eeuw geleden deed een aantal jonge regisseurs de grond in de Franse filmwereld op zijn grondvesten schudden met hun nieuwe manier van film maken. Wat begon als een protest tegen de clichés van Hollywood, groeide uit tot de gouden eeuw van de Franse cinema. De regisseurs filmden uit de hand, de editing was gefragmenteerd en lapte continuïteitsregels aan haar laars, de takes waren lang. Daardoor leken de films meer documentaires met een open eind, die de kijkers in verbazing achter lieten.

De beweging begon met bijna uitsluitend mannelijke regisseurs, zoals François Truffaut, Claude Chabrol, Jean-Luc Godard, Éric Rohmer en Jacques Rivette. Later werd er meer ruimte gemaakt voor vrouwelijke regisseurs en voor actrices. Hun invloed op de Franse film was, en is nog steeds, enorm. Regisseuse Agnès Varda zou bijvoorbeeld een leidende rol krijgen bij de stroming. Actrices als Brigitte Bardot, Jeanne Moreau, Fanny Ardant, Catherine Deneuve and Anna Karina zouden de beweging dragen.

Nouvelle Vague neemt afstand van de verhalende stijl van Hollywood en de invloed die de grote filmstudio’s hebben. Nouvelle Vague is aanhanger van de auteurstheorie, die stelt dat de film de creatieve visie van de regisseur moet uitdrukken. Het is mede dankzij stromingen als Nouvelle Vague dat de Franse film nog steeds deel is van de culturele erfgoed van Frankrijk.

Dreamboat & His Master’s Choice
De schilderijen uit de serie Nouvelle Vague, en andere werken van Annabel Briens, zijn te zien en te koop bij Dreamboat & His Master’s Choice, Czaar Peterstraat 145 Amsterdam, van 8 september tot 29 oktober.