Animatiefilm ZEEZUCHT wint prijs in Toronto

De Nederlandse animatiefilm ZEEZUCHT van Marlies van der Wel (1984) is in de prijzen gevallen op het prestigieuze TIFF Kids International Film Festival in Canada, één van de grootste internationale filmfestivals ter wereld. ZEEZUCHT won de award voor Best Animated Short Film.

Het is de tweede internationale prijs die ZEEZUCHT in de wacht sleept, eerder dit jaar won ZEEZUCHT de Grand Prix in Athene op het Athens Animfest 2016. In Nederland is ZEEZUCHT bekroond met de Vakprijs HAFF 2016 Nederlandse animatie van het Holland Animation Film Festival en de Dutch Award for Craftsmanship 2015 tijdens KLIK! Amsterdam Animatie Festival. 

Jonas wil leven in zeeBeelden van hoofdfiguur Jonas uit ZEEZUCHT

In ZEEZUCHT verlangt de antiheld Jonas naar een leven in zee. Als strandjutter verzamelt hij aangespoelde spullen en bouwt hij bizarre installaties om zijn droom mogelijk te maken. Door zijn verlangen, zijn zeezucht, is Jonas veroordeeld tot eenzaamheid. De andere bewoners van het kleine kustplaatsje waar hij woont snappen niets van zijn droom. Zij vinden de uitvindingen van Jonas belachelijk. Een mens is niet gemaakt om te leven in zee. Met elke mislukte uitvinding komt Jonas dichter bij een succesvol ontwerp. ZEEZUCHT spoort kijkers aan om dromen te verwezenlijken. Marlies heeft twee jaar lang aan de vormgeving en animatie gewerkt. Net als de hoofdfiguur Jonas verzamelde zij allerlei strandvoorwerpen en verwerkte deze tot 150 verschillende shots.

ZEEZUCHT is mede mogelijk gemaakt door HALAL (productie), Benny Sings (muziek) en Paul Driessen (coach). De film is tot stand gekomen met behulp van het Nederlands Filmfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het crowdfunding platform CineCrowd. Kijk op www.zeezucht.com voor meer informatie over de film en het animatieproces.

Over Marlies van der Wel 

Marlies van der Wel studeerde Beeld- en Mediatechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze is werkzaam als animator en maakt als zelfstandige vrij en toegepast werk. In 2006 debuteerde zij met de korte animatiefilm BWAP! Met BWAP! won zij de tweede prijs in de studentencompetitie van het Holland Animation Film Festival (HAFF). Ook werd de film op diverse festivals in binnen- en buitenland vertoond. 

www.marliesvanderwel.nl