André de Jong (1945) bij The Merchant House

André de Jong (1945) keert terug bij The Merchant House met nieuw werk in combinatie met zijn performatieve fotografie. Zijn tentoonstelling bestaat uit twee delen, opgezet rondom de serie St. Sebastiaan uit 2017, en laat vooral zijn complexe thema’s en werkmethodes zien.

Meer dan tekenaar alleen
Media-theoreticus Arjen Mulder noemt André de Jong, in zijn essay in het literaire tijdschrift De Gids, de belangrijkste hedendaagse tekenaar. De “lichamelijke kracht” van diens “organische lijnen” zet hij af tegen de lijnen in het werk van Piet Mondriaan en Paul Klee. Al meer dan vijf decennia verkent De Jong met zijn meesterlijke oeuvre de grenzen van de tekenkunst. Daarnaast is hij ook performer, fotograaf, beeldhouwer en conceptueel landschapskunstenaar. In zijn atelier in Friesland en het erf eromheen zijn leven en kunst op natuurlijke wijze verstrengeld: “Ik doe een performance, leg foto’s op de tafel, of ik ga naar buiten en verzamel wat hoefblad… Het tekenen zelf is een onderdeel van het proces”.

St. Sebastiaan en andere werken
De tentoonstelling laat zien dat De Jong bezig is met een levenslang onderzoek naar de in de kunst zo fundamentele notie van de openbaring. Deze hangt samen met de onthullende werkwijze die hij toepast. De Jong begint zijn werk altijd met kleinere tekeningen en foto’s van in scène gezette performatieve handelingen. Voor de tentoonstelling heeft hij een aantal vroege privéfoto’s opnieuw gecombineerd en ingelijst om ze te laten zien in combinatie met zijn radicaal nieuwe reeks St. Sebastiaan. De potlood-dunne, nauwelijks bestaande houtskoolfiguren tonen met overmacht de overbekende – maar grimmig naakte – heilige martelaar, wat een dubbelzinnig en pijnlijk verontrustend gevoel oproept. En toch roept die verschijning in gebroken lijnen en elkaar overlappende vlakken ook de tijdloze verrukkingen op van het lichaam in actie, op een sensuele manier verbonden met de natuur. De beelden lopen over van de mogelijke onthullingen – openbaringen misschien zelfs – en verbinden de toeschouwer en de kunstenaar in een nauwe relatie waarin betekenissen zich voortdurend ontvouwen.

Evenementen in The Merchant House
Vrijdag 1 februari 2019, 19:00-21:00 uur
Opening: André de Jong. Openbaringen. Deel I
Tekeningen en fotografie
In aanwezigheid van de kunstenaar

Zaterdag 2 februari – zondag 24 februari 2019
Programma in samenwerking met de Gallery Club
thegalleryclub.com

Zaterdag 2 februari 2019, 19:00-23:00 uur
Het diner van The Gallery Club  

Programma:
Diner voor fijnproevers
Open gesprek met de kunstenaar André de Jong en Marsha Plotnitsky, oprichter en artistiek directeur van TMH, onder leiding van Gili Crouwel, oprichter van The Gallery Club
Video en muziek door Jazzfunked

Kaarten te koop bij thegalleryclub.com vanaf begin januari 2019       

 Zondag 3 februari 2019, 12:00-18:00 uur
The Gallery Club Open House      
Kom langs voor een drankje, een rondleiding en een videovertoning tussen 16.00 en 18.00 uur

Zondag 24 februari 2019, 15:00-17:00 uur
TMH-panel, André de Jong: Het primaatschap van papier 
Met gastsprekers

Vrijdag 1 maart 2019, 19:00-21:00 uur
Opening: André de Jong. Openbaringen. Deel II
Tekeningen en Folds (bewerkt papier)
In aanwezigheid van de kunstenaar

Reservering gewenst: info@merchanthouse.nl

Toegang tot tentoonstellingen en evenementen in The Merchant House is gratis.

Over de kunstenaar
André de Jong is een Nederlandse kunstenaar die geroemd wordt om zijn monumentale zwart-wit gemengde media tekeningen en driedimensionale Folds. De Jong werd geboren in 1945 in Bodegraven en studeerde aan de kunstacademie te Maastricht. Al vroeg in zijn carrière verhuisde hij naar Friesland. Lange periodes van werken in relatieve afzondering worden regelmatig onderbroken door ontdekkingsreizen naar bijvoorbeeld IJsland en Noorwegen. De vele reizen die hij maakt vormen een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk als beeldend kunstenaar.