Afrovibes

Afrovibes 2018

Afrovibes 2018: 15de editie & veel premières!

Afrovibes festival viert dit jaar z’n 15e editie en brengt op 4 t/m 14 oktober jonge pioniers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek en poëzie uit Afrika naar Nederland! Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam in de verschillende theaters maar ook op locaties in de publieke ruimte. Afrovibes laat het dynamische culturele leven van grootstedelijk Afrika zien en verbindt dit met Nederlandse kunstenaars en het publiek. Thema van dit jaar is LAND. Tickets & info via afrovibes.nl

Afrovibes
Afrovibes

Data en theaters/steden
Amsterdam
4 t/m 6 oktober Compagnietheater, 5 t/m 7 oktober Tolhuistuin, 7 oktober Bimhuis, 9 & 10 oktober De Balie en 12 oktober Bijlmer Parktheater.
Den Haag 6 & 7 Het Nationale Theater (Theater a/h Spui) en 8 oktober Institute for Social Studies.
Rotterdam 13 & 14 oktober Maaspodium en 14 oktober Kunsthal.
Utrecht 13 oktober Stadsschouwburg Utrecht en 14 oktober TivoliVredenburg.

UITGELICHT:
Amsterdam – Compagnietheater 4 t/m 6 oktober

Het Compagnietheater is dit jaar hoofdlocatie van Afrovibes. Op donderdag 4 oktober wordt hier het festival geopend met de Europese première van dansvoorstelling With Nothing But Silence They Turned Their Bodies To Face The Noise van PJ Sabbagha & Athena Mazarakis uit Zuid-Afrika. Nora Chipaumire (ZW / VS) komt met de voorstellingen #POP en 100% PUNK naar het festival. Deze twee voorstellingen (onderdeel van een drieluik) zijn achter elkaar te bekijken. De Zuid-Afrikaanse ontwerper Lesiba Mabitsela maakte speciaal voor Afrovibes een nieuwe versie van zijn mode-performance Black Tie – Missionary Position.
Amsterdam – Tolhuistuin 5 t/m 7 oktober
Ook is Afrovibes weer terug in de Tolhuistuin. Dit jaar gaan daar twee locatievoorstellingen in première. Spoken word voorstelling Here to There van dichter Koleka Putuma (ZA) en choreograaf Niki van Callandt (NL) was vorig jaar onderdeel van het artist-in-residence-programma en is uitgewerkt tot een volwaardige voorstelling. Daarnaast gaat ook dansvoorstelling The Wave van Alida Dors (NL) in première.

Festivalthema LAND
De wereld om ons heen verandert voortdurend. Wie zijn wij in relatie tot de wereld om ons heen? Wie zijn wij in relatie tot onze geschiedenis? Wat betekent het om Nederlander te zijn in een veranderende wereld? Wat betekent dat voor onze identiteit?
Afrikanen stellen zichzelf en elkaar vaak dezelfde vragen als wij doen. Wij geloven dat nieuwe perspectieven op vragen die bij ons spelen gevonden kunnen worden in veranderingen die in Afrika plaatsvinden: in de artistieke vernieuwing die Afrikaanse kunstenaars met hun werk brengen, in de vragen die ze stellen, de inzichten die ze geven, de nieuwe artistieke vormen die ze gebruiken en hun interactie met het publiek.
Dit heeft geleid tot het festivalthema dit jaar: LAND. Land wordt vaak enkel gezien als materiaal. Als de grond, de aarde waarop wij wonen. Maar land is zoveel meer, letterlijk en metaforisch. Mensen hebben een emotionele en spirituele verbinding met het land dat ze bewonen. Land is onderdeel van je identiteit. Op het Afrikaanse continent heeft land vaak een bijzondere betekenis door onteigening van land in het verleden. In Nederland en Europa zijn juist discussies gaande over grenzen tussen landen en het sluiten van de grenzen voor migranten. Wanneer hoor je erbij en wanneer niet in het land dat je bewoont? Land is een kostbaar en kwetsbaar goed.
De voorstellingen die dit jaar bij Afrovibes te zien zijn confronteren ons met de soms felle visies en perspectieven van Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars binnen het thema LAND. Ze geven aanleiding tot dialoog over vragen die zowel in Nederland als in Afrika spelen.