Winnaar GrachtenfestivalPrijs 2013 Opent Winterse Concertreeks Grachtenfestival Amsterdam

Grachtenfestival Amsterdam presenteert ook deze winter een Winterspecial: zes concerten in bijzondere Amsterdamse kerken. De Grachtenfestival Winterspecial duurt van 5 december 2013 t/m 16 januari 2014 en is onderdeel van het Amsterdam Light Festival. Voor deze concerten nodigde het Grachtenfestival Amsterdam zes jonge Nederlandse toptalenten uit om zelf hun favoriete muzikale avond samen te stellen. De concerten vinden plaats in zes Amsterdamse kerken. 

Mezzosopraan Karin Strobos / Image by RonaldKnapp.
Mezzosopraan Karin Strobos / Image by RonaldKnapp.

Met concerten van harpist harpist Remy van Kesteren (5 december), pianist Thomas Beijer (12 december), sopraan Judith van Wanroij (19 december), saxofonist Eva van Grinsven (2 januari), Ensemble Lumaka (8 januari) en het Ragazze Kwartet (16 januari) biedt de serie voor elk wat wils.

Remy van Kesteren presenteert donderdag 5 december zijn nieuwe band in een setting die niet onderdoet voor een popconcert. De winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2013 treedt op met onder anderen saxofonist Ties Mellema (winnaar GrachtenfestivalPrijs 2007) en slagwerker Ramon Lormans (winnaar GrachtenfestivalPrijs 2012). Een dj sluit de avond af.

Donderdag 12 december presenteert pianist Thomas Beijer zijn cd ‘Cancíon y Danza’ tijdens een zinderende avond gevuld met Spaanse klanken van De Falla, Albéniz, Rodrigo en eigen composities. Met Rosanne Philippens (viool), Karin Strobos (mezzosopraan, winnaar GrachtenfestivalPrijs 2011) en Eric Vaarzon-Morel (gitaar) belooft het een warme winterse avond te worden.

Sopraan Judith van Wanroij (winnaar GrachtenfestivalPrijs 2010) brengt donderdag 19 december een barokprogramma. Zij brengt daar een programma van aria’s en (kerst)liederen van Charpentier, Delalande, Couperin en Montéclair en dat doet zij samen met Bert Honing (blokfluit), Johan Hofman (klavecimbel), Daniel Lanthier (barokhobo) en Nicholas Milne (viola da gamba).

Het nieuwe jaar kan niet beter beginnen dan met een concert van saxofoniste Eva van Grinsven (winnaar GrachtenfestivalPrijs 2012 samen met Ramon Lormans als duo Sax & Stix). In de Vrijburg Kerk speelt zij op 2 januari met onder anderen Michael Gieler, violist in het Koninklijk Concertgebouworkest, en pianist Daniël Kramer. Een spannend begin voor het nieuwe jaar. Dit concert is tevens onderdeel van ‘Ontdek BERLAGE’.

De roaring twenties is het thema van het concert van Ensemble Lumaka op woensdag 8 januari in de Maarten Luther Kerk. Het ensemble vindt de jaren ’20 van de vorige eeuw een van de spannendste periodes uit de recente muziekgeschiedenis. Bezoekers worden getrakteerd op werken van Ravel en De Falla. Het ensemble ontvangt violiste Diet Tilanus en de nieuwe klarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest Olivier Patey. Dit concert is tevens onderdeel van ‘Ontdek BERLAGE’.

Het Ragazze Kwartet sluit de Grachtenfestival Amsterdam Winterspecial af op 16 januari in De Duif. Dit strijkkwartet, dat graag ongebaande paden bewandeld, zal ook deze avond een verrassend programma presenteren. De vier dames voegen voor de gelegenheid sopraan Nora Fischer toe aan de bezetting, waarmee het een spannende muzikale avond belooft te worden.

Voor alle concerten maakt de Theatermachine een lichtontwerp dat onderdeel is van het concert en past bij de locatie. Bij de ontwerpen wordt ook het thema van het Amsterdam Light Festival betrokken: Building with light. Het Grachtenfestival Amsterdam schenkt bij elk concert glühwein en warme chocolademelk.

Alle concerten beginnen om 20:30 uur. De entree bedraagt € 19,50 (inclusief een glas glühwein of warme chocolademelk). Houders van een CJP-pas betalen € 9,75. Alle zes de concerten kunnen worden bezocht voor € 97,50. Kaarten kunnen vanaf heden worden besteld via www.grachtenfestival.nl.