Vincent van Amsterdam wint Nederlands Conservatorium Concours

Vincent van Amsterdam, studerend aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg is de winnaar van de 11e editie van het Nederlands Conservatorium Concours. In een spannende finale die vanmiddag plaatsvond in de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam streden zes finalisten van de Nederlandse conservatoria om de Vakjury- en Publieksprijs. Vincent van Amsterdam wint een concert tijdens Grachtenfestival Amsterdam 2014, dat plaatsvindt van 15 t/m 24 augustus. Verder ontvangt hij een geldprijs ter waarde van €2.000 te besteden aan educatie, beschikbaar gesteld door Stichting Mohamed Yakoubi, een optreden op de Uitmarkt 2014 en een opname in de Clips Factory die wordt uitgezonden (en aangeboden) door brava nl klassiek. Het Nederlands Conservatorium Concours wordt jaarlijks georganiseerd door Grachtenfestival Amsterdam.

Vincent ©Jostijn Ligtvoet
Vincent ©Jostijn Ligtvoet

“Het was echt niet makkelijk. De algehele kwaliteit, maar ook de individuele kwaliteit was erg hoog” aldus juryvoorzitter Otto Tausk. “Het zelf ervaren van de kracht van de muziek, maar die ook over weten te brengen op het publiek is heel belangrijk. Dat hebben wij vandaag gezien bij Vincent van Amsterdam en dit maakt hem ook de absolute winnaar van vandaag”.

De Publieksprijs ging met 28% van de stemmen naar Amatis Piano Trio, studerend aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook zij winnen een optreden tijdens het komende Grachtenfestival Amsterdam.

De vakjury van de finale van het Nederlands Conservatorium Concours bestond dit jaar uit: Otto Tausk, dirigent en juryvoorzitter; Pieter Alferink, talentscout/voormalig impresario; Frederike Berntsen, freelance muziekjournalist; Anita Crowe, programmeur van Het Concertgebouw; Werner Herber, voormalig solo-hoboïst van het Koninklijk Concertgebouworkest; Taco Kooistra, dirigent en Makira Mual, programmamaker.

Het Grachtenfestival Amsterdam biedt al 17 jaar een podium aan jong muzikaal talent; het Nederlands Conservatorium Concours is dé kans voor studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek. Alle Nederlandse conservatoria vaardigen jaarlijks de twee beste studenten af voor de landelijke voorronde, die dit jaar op 30 maart plaatsvond. Een vakjury koos daaruit de vijf finalisten. De zesde kandidaat wist zich te plaatsen door middel van een wildcardverkiezing door een publieksjury van de klassieke muziekzender brava nl klassiek.

Eerdere edities van het Nederlands Conservatorium Concours werden gewonnen door Nicolas van Poucke (2013, Conservatorium van Amsterdam), Davai Perkusion (2013, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Lidy Blijdorp, cello (2012, Conservatorium van Amsterdam), Blake Weston, klarinet (2011, Conservatorium van Amsterdam), Anne Veinberg, piano (2009, Codarts Rotterdam), Pia Greiner, cello (2008, Prins Claus Conservatorium Groningen), Dimitar Dimitrov, piano (2007, Prins Claus Conservatorium Groningen). Mirjam Overlach, harp (2006, Conservatorium van Amsterdam), Viktoriya Yermolyeva, piano (2005, Codarts Rotterdam), Frederieke Saeijs, viool (2004, Koninklijk Conservatorium Den Haag), Niels Meliefste, slagwerk (2003, Koninklijk Conservatorium Den Haag).

Het Nederlands Conservatorium Concours werd opgenomen door NTR Radio 4. De opnamen worden de komende week uitgezonden in NTR Podium op Radio 4.

Het Nederlands Conservatorium Concours (door Grachtenfestival Amsterdam) werd mede mogelijk gemaakt door SENA, Ars Donandi, Het Kersjesfonds, Dorrie Stoop Fonds en Stichting Mohamed Yakoubi.