Vanaf 25 september: Munch meets Van Gogh in reizende tentoonstellin

Vier maanden lang was het Munch Museum in Oslo thuisbasis voor de tentoonstelling MUNCH | VAN GOGH. Nu verhuist de mobiele tentoonstelling naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. De expositie toont de opmerkelijke parallellen tussen de levens en kunstwerken van de twee iconische kunstenaars uit Noorwegen en Nederland. Van vrijdag 25 september 2015 tot en met 17 januari 2016 bewonder je bij MUNCH | VAN GOGH in Amsterdam topstukken als ‘De Schreeuw’ van Munch en ‘Sterrennacht boven de Rhône’ van Van Gogh.

Oslo draagt stokje over aan Amsterdam

Munch Museum
Munch Museum

Het Munch Museum in Oslo en het Van Gogh Museum in Amsterdam hebben dit jaar een unieke samenwerking, waarbij ze meer dan honderd werken (waaronder bijzondere bruiklenen) van de twee verwante kunstenaars Edvard Munch en Vincent van Gogh samenbrengen. Tot en met 6 september 2015 was de collectie te bewonderen in het Munch Museum in Oslo en vanaf 25 september 2015 tot en met 17 januari 2016 is het Amsterdamse Van Gogh Museum aan de beurt. De tentoonstelling MUNCH | VAN GOGH wordt op vrijdag 25 september feestelijk geopend met theater, muziek en meer van 10:00 uur ’s ochtends tot 22:00 uur ’s avonds.

Eerste ontmoeting tussen verwante kunstenaars

Edvard Munch (1863-1944) en Vincent van Gogh (1853-1890) worden vaak in één adem genoemd door de opvallende gelijkenissen in hun levens en ideeën over kunst. Hun werk is kleurrijk, intens, expressief, radicaal, emotioneel geladen, persoonlijk en vernieuwend. Hun levens waren kwellend, triest en hard. Deze raakvlakken worden in de tentoonstelling MUNCH | VAN GOGH in beeld gebracht aan de hand van zowel zelfportretten als diverse topstukken, waaronder ‘De Schreeuw’ en ‘Madonna’ van Munch en ‘Sterrenhemel boven de Rhône’ en ‘Patience Escalier’ van Van Gogh.

Websites

Visit Norway

www.visitnorway.com

Munch Museum

www.munchmuseet.no/en/

Van Gogh Museum

www.vangoghmuseum.nl

Tentoonstelling MUNCH | VAN GOGH

www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/munch-van-gogh