Almanak Der Blaue Reiter

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert Almanak Der Blaue Reiter

Vanaf 9 september 2017 tot en met 14 januari 2018 toont Museum Boijmans Van Beuningen een bijzondere editie van de Almanak Der Blaue Reiter (1912), verworven uit de nalatenschap van Arthur Lehning (1899-2000). De Almanak Der Blaue Reiter zal worden gepresenteerd vanuit zijn herkomstgeschiedenis, waarbij op theatrale wijze tevens wordt ingegaan op de revolutionaire kunstopvattingen van de Duits expressionistische kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter. Het gaat om een uniek, genummerd exemplaar van de luxe-uitgave van de almanak, inclusief de originele cassette en twee ingekleurde en gesigneerde houtsneden van Wassily Kandinsky en Franz Marc. De Almanak Der Blaue Reiter is de eerste wissel in de vernieuwde collectieopstelling van Museum Boijmans Van Beuningen.

De Almanak Der Blaue Reiter werd in 1911-1912 inhoudelijk en redactioneel voorbereid door Wassily Kandinsky en Franz Marc en bevat ook bijdragen van onder anderen August Macke en Arnold Schönberg. De editie werd verzorgd door uitgever Reinhard Piper in München en blijkt één van de belangrijkste kunstboeken van de twintigste eeuw te zijn geworden. De publicatie was bedoeld als eerste in een reeks uitgaven die jaarlijks de stand van zaken zou weergeven van de vernieuwing in de kunst en een blik zou werpen op de toekomst. Het idee van vernieuwing en leiderschap komt naar voren in de beelddrager van de almanak: een triomferende, naar voren springende ruiter. De Eerste Wereldoorlog maakte een abrupt einde aan Kandinsky’s plan om een jaarlijkse editie van Der Blaue Reiter te publiceren. Terwijl Kandinsky werd gedwongen om Duitsland te verlaten als vijandelijke vreemdeling, werd Marc in 1916 in de buurt van Verdun gedood.

Franz Marc, Fabeltier, houtsnede 1912 in Almanak Der Blaue Reiter
Franz Marc, Fabeltier, houtsnede 1912 in Almanak Der Blaue Reiter

De Almanak Der Blaue Reiter zal naast exemplaren van het tijdschrift i 10 worden getoond in combinatie met werken uit de voormalige collectie van Arthur Lehning, zoals een portetfoto van Lehning door de fotograaf Erwin Blumenfeld, een zelfportret van Charley Toorop uit 1928 en een tafelstoel van Gerrit Rietveld. Deze objecten zijn sporen van Lehnings nauwe betrokkenheid bij de internationale avant-garde.

Over Arthur Lehning
Als anarcho-syndicalist was Lehning intensief betrokken bij de politieke ontwikkelingen in Europa tijdens het Interbellum en kan hij beslist tot de avant-garde van zijn tijd worden gerekend. Door zijn actieve belangstelling voor literatuur, kunst en cultuur, zijn vele vrienden en kennissen uit de kunstwereld en de publicatie van de internationale revue i 10, beter bekend als i 10, plaatste hij zich tegelijkertijd in het centrum van het culturele leven van die tijd. Toonaangevende kunstenaars als Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan leverden bijdragen voor het tijdschrift i 10, dat in twee ingebonden delen in het bezit is van Museum Boijmans Van Beuningen en in de presentatie wordt getoond.

Over Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al bijna 170 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Een bezoek aan het museum is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. Het museum toont het ontstaan van het impressionisme en modernisme via werk van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte en beschikt over een bijzondere Pop Art collectie met o.a. Warhol en Lichtenstein. Het museum heeft eveneens een uitgebreide internationale collectie vormgeving (waaronder mode) en design, met objecten van Breuer, Eames, Sottsass, en Grcic. Nationaal zijn onder andere Rietveld, Gispen, Hella Jongerius, Studio Wieki Somers en Viktor & Rolf vertegenwoordigd. Museum Boijmans Van Beuningen biedt daarnaast een podium aan internationale, gevestigde kunstenaars zoals James Lee Byars, Richard Serra en Yayoi Kusama en kunstenaars van nu zoals Marijke van Warmerdam, Carsten Höller, Ugo Rondinone, Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis en Tal R. v