Museale aankopen en veel bedrijvigheid eerste weekend PAN Amsterdam

In de RAI is afgelopen weekend PAN Amsterdam, de eigentijdse beurs voor kunst, antiek en design, veelbelovend van start gegaan. Tijdens de voorbezichtiging voor genodigden op zaterdag werden er al diverse verkopen gemeld. Onder de kopers veel privéverzamelaars maar ook het Rijksmuseum, Drents Museum, Noordbrabants Museum en het Groninger Museum deden aankopen voor hun collecties. Op zondag, de eerste dag dat de beurs open was voor het publiek, werden eveneens goede zaken gedaan. Het bezoekersaantal staat na het eerste weekend bijna op 10.000. Dat is stabiel ten opzichte van vorig jaar. De verkopen en sfeer op PAN Amsterdam zijn belangrijke graadmeters van de Nederlandse kunsthandel. PAN Amsterdam 2015 duurt nog tot volgende week zondag 29 november.

PANHet Rijksprentenkabinet, onderdeel van het Rijksmuseum, kocht bij Robert Schreuder Antiquair de drie kopergravures die James Byres liet maken van de ontdekking van Etruskische grafkamers in de jaren 60 van de 18e eeuw. James Byres en de ontdekte grafkamers speelden een belangrijke rol in de zogenaamde ‘Grand Tour’.

Jacob J. Roosjen SRI ® verkocht aan het Drents Museum een paar kandelaars uit 1902, ontworpen door Jan Eisenloeffel en een zilveren schaaltje met email van dezelfde ontwerper, dat door Carel J. Begeer werd uitgevoerd in 1906. De aankoop is mogelijk gemaakt met ondersteuning van Stichting Beringer Hazewinkel, de BankGiro Loterij en de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Dezelfde handelaar verkocht aan het Groninger Museum een paar Groninger kandelaars uit 1786/87. De kandelaars zijn vervaardigd door de Groninger zilversmid Henricus Hubert. Een particuliere verzamelaar kocht er een belangrijke chinoiserie theebus in schildpad met zilver, toegeschreven aan Hendrik Voet, Zwolle, circa 1700.

Het Noordbrabants Museum verwierf bij een andere zilverspecialist, John Endlich Antiquairs, een tabakspot die Paulus van Beugen maakte in 1777-1778 in ‘s-Hertogenbosch. Een andere verzamelaar kocht bij Endlich een Amsterdamse gouden snuifdoos uit 1748 van Jean Saint. Deze snuifdoos werd in 2001/02 tentoongesteld in het Rijksmuseum bij de tentoonstelling ‘Rococo in Nederland’. Op het deksel is een voorstelling weergegeven uit de Metamorfosen van Ovidius.

Het Nederlandse verzamelaarsechtpaar Henk de Heus en Victoria de Heus-Zomer kochten de grote (152×264 cm) houtskool/pasteltekening Moving landscape XXXII uit 2015 van Raquel Maulwurf bij Livingstone Gallery. Ook Jan des Bouvrie kocht daar een tekening van groot formaat van dezelfde kunstenares.

E.H. Ariëns Kappers verkocht een tekening van Jan Brueghel de Jonge uit 1629 en een houtsnede door Christoffel van Sichem uit 1613, naar een tekening van Jacob Matham van Een portret van een jonge man met een gevederd hoofddeksel. Douwes Fine Art verkocht een ets van Rembrandt van Rijn met een zelfportret.

Japanse prenten en fotografie blijken ook dit jaar zeer gewild. Hotei Japanese Prints meldde veel verkopen. Een aantal verzamelaars kocht meerdere prenten tegelijkertijd. Kahmann Gallery verkocht onder meer het portret Kate Moss in Torn Veil uit 1993 van Albert Watson.

Bij Kunsthandel A.H. Bies wisselde onder andere een aquarel van Marius Bauer Tempel in Luxor van eigenaar. Mark Smit Kunsthandel verkocht een postimpressionistisch schilderij van Jo Koster van Hattem. Janknegt Gallery vertegenwoordigt de jonge Syrische kunstenaar Rabi Koria. Zijn werk van verf op tegels Homs werd direct verkocht.

Dat vintage design nog steeds aan populariteit wint werd onderstreept door de grote interesse voor dit specialisme. Morentz verkocht de Braziliaanse Guarujá e Guanabara tafel uit 1959 door Jorge Zalszupin. Bij De Andere Tijd Modern Design 1900-1950 combineerde een bezoekster een buisframe damesbureau, ontworpen door Emile Guyot en uitgevoerd door Thonet in 1929, met een tafelstoel van Paul Schuitema, eveneens met een onderstel van buisframe.

Frides Laméris Kunst- en Antiekhandel verkocht een bijzonder waterschapsglas uit 1762 met in stippelgravure de inscriptie ‘Den Rand van ’t land’ en een afbeelding van de vestingstad Heusden. Aronson  Antiquairs verkocht een zeldzaam paar Delftse kasjmier-palet vazen uit circa 1706 en een paar Delfts blauwwitte koeien uit 1770.