Ai Weiwei maakt limited edition kunstwerk voor Amsterdam Light Festival

De Chinese kunstenaar Ai Weiwei maakt niet alleen een groot kunstwerk in het stadscentrum van Amsterdam, maar ontwikkelt ook speciaal voor Amsterdam Light Festival een kunstwerk in een limited edition. Deze 100 gesigneerde werken zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als zijn kunstwerk ‘thinline’ waarmee hij dit jaar op het festival debuteert. Met de 6,5 kilometer lange ‘thinline’ stelt Ai Weiwei de betekenis van grenzen ter discussie. Wat is een grens? Wie bepaalt grenzen? Beschermt een grens of sluit hij uit? Hoe en wie krijgt toegang en wat is er nodig om een grens te handhaven?

De opbrengst van ‘thinline, limited edition’ draagt bij aan de realisatie van het grote werk van de kunstenaar. Reeds 25 kunstwerken hebben een nieuwe eigenaar gevonden. Kopers die vóór 1 november betalen, worden uitgenodigd voor een exclusieve Meet & Greet met Ai Weiwei op 29 november 2017. Het formaat van ‘thinline, limited edition’ is 60 x 45 x 15 centimeter. De kunstwerken worden gesigneerd en geleverd met een certificaat van echtheid. Bij voorintekening is de prijs per kunstwerk € 2.500,- inclusief BTW, exclusief verzendkosten.

Voor meer informatie over ‘thinline, limited edition’ kunt u contact opnemen met Jorna Wierts, Art Sales Coördinator, Amsterdam Light Festival, via jorna@amsterdamlightfestival.com.

Over Ai Weiwei
Ai Weiwei (1957) is een kunstenaar die zowel in Berlijn als in Peking woont en werkt. Zijn vader, de dichter Ai Qing, werd in 1958 door de Chinese Communistische Partij veroordeeld en zijn familie werd naar arbeidskampen gestuurd. Eerst dichtbij de noord-Koreaanse grens en later in de provincie Xin-jiang. In 1976 zijn zij teruggekomen naar Peking, na het einde van de Culturele Revolutie. Ai studeerde animatie aan de Beijing Film Academie en studeerde in de vroege jaren tachtig kunst in New York. Bij terugkeer naar China, een decennium later, pleitte Ai voor experimentele kunst door het publiceren van ondergrondse boeken en door avant-garde-tentoonstellingen te organiseren. Hij heeft in veel verschillende vormen gewerkt, waaronder beeldhouwkunst, installaties, fotografie, architectuur en film. Hij is een uitgesproken voorstander van mensenrechten en vrijheid van meningsuiting. Hij is de ontvanger van de Václav Havel-prijs in Creative Dissent in 2012 en de Amnesty International Ambassador of Conscience Award in 2015.

Recente solo-tentoonstellingen zijn Law of the Journey, National Gallery in Praag 2017, Transformatie-translocatie, 21er Haus Museum voor Hedendaagse Kunst, Wenen, 2016; #SafePassage, Schuim, Amsterdam, 2016; Ai Weiwei. Libero, Palazzo Strozzi, Florence, 2016; Ai Weiwei, Koninklijke Academie van Kunst, Londen, 2015; Bewijs, Martin-Gropius-Bau, Berlijn, 2014 en Ai Weiwei: According To What?, Hirshhorn Museum of Art, Washington DC, 2012.

Over Amsterdam Light Festival
Van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 vindt de 6e editie van Amsterdam Light Festival plaats. 35 kunstwerken en installaties van hedendaagse (internationale) kunstenaars, designers en architecten verlichten de binnenstad. Kunstenaars zijn deze editie uitgedaagd om binnen het thema ‘Existential’ te werken. Met Existential wil Amsterdam Light Festival bezoekers stimuleren na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt.

Zoals elk jaar is het festival zowel vanaf het water als het land te bewonderen. De waterexpositie presenteert een groot aantal lichtkunstwerken op de Amsterdamse grachten, die dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur verlicht zijn (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). Diverse rederijen bieden een vaarroute langs deze lichtkunstwerken aan. Op het land worden dit jaar voor het eerst lichtkunstwerken tentoongesteld op het Marineterrein, van 14 december 2017 tot en met 7 januari 2018. De kunstwerken zijn van 17.00 tot 22.00 uur verlicht (tijdens Oud & Nieuw tot 20.00 uur). Deze expositie, op loopafstand van station Amsterdam Centraal, kan door bezoekers op eigen initiatief worden bekeken en is zonder vaste looproute te verkennen. www.amsterdamlightfestival.com.