Afrovibes

Afrovibes 2017

Afrovibes Festival brengt van 28 september t/m 9 oktober voor de 14de keer jonge makers en gevestigd talent op het gebied van theater, dans, muziek, poëzie, film en design uit Afrika naar Nederland. Het festival vindt plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Afrovibes laat moderne, actuele en vernieuwende kunst uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika zien en verbindt dit werk en de makers ervan en met jonge Nederlandse kunstenaars. Het hoofdprogramma bestaat dit jaar uit maar liefst 7 premières! Kaartverkoop en informatie via afrovibes.nl

AfrovibesData en theaters/steden
Amsterdam
28 september t/m 1 oktober Tolhuistuin, 3 & 4 oktober De Balie, 5 oktober Bimhuis en 4 & 6 oktober Bijlmer Parktheater.
Rotterdam 1 oktober Kunsthal en 6, 7 & 8 oktober Maaspodium.
Utrecht
3 oktober Cereolfabriek, 5 & 7 oktober Stadsschouwburg Utrecht.
Den Haag
4 oktober Institute for Social Studies, 6 t/m 8 oktober Korzo, 8 & 9 oktober Het Nationale Theater (Theater a/h Spui).

UITGELICHT:
Amsterdam
12 september programma launch in de Tolhuistuin, kick-off van het festival waar onder andere de film The Rose of Rhodesia (live begeleid door muzikant Neo Muyanga uit Zuid-Afrika) wordt vertoond die Afrovibes samen met Cineblend Open Air en EYE Filmmuseum presenteert. De Tolhuistuin is dit jaar hoofdlocatie van Afrovibes en biedt een groot deel van het programma. De tuin wordt omgebouwd tot festivalhart met pop-up stores, nagesprekken en optredens. Op 28 september wordt hier het festival geopend met de première van dansvoorstelling JONGA van het Utrechtse DOX & Artscape uit Zuid-Afrika.
Afrovibes is dit jaar voor het eerst in De Balie (3 & 4 oktober) met twee voorstellingen uit Zuid-Afrika beiden gevolgd door een debat waarin thema’s als onze slavernij geschiedenis, dekolonisatie en seksualiteit aan bod komen. Sprekers zijn onder andere kunstenaar/activist Patricia Kaersenhout, rapper/muzikant Gideon ‘Gikkels’ Everduim, choreograaf Jay Pather, Sruti Bala (professor Theatre en Performance Studies) en Katlego van de Universiteit Leiden
Den Haag – African Arts Fest Afrovibes, iAfrica Film Festival en Korzo slaan de handen ineen en presenteren een 3-daags programma waar op inspirerende wijze dans, muziek, film, performance art en fotografie samenkomen. Met op 6 oktober de Nederlandse première van Sac au Dos (CG). Een persoonlijke danssolo van Florent Mahoukou over de ervaringen, de wonden en herinneringen aan de burgeroorlog en genocide in 1998 in Congo. De teksten zijn geschreven door Dieudonné Niangouna die recent nog op Holland Festival stond.
Controversiële Zuid-Afrikaanse choreograaf Robyn Orlin na Julidans weer terug naar Nederland met In a World full of Butterflies, it takes Balls to be a Caterpillar …. Some Thoughts on Falling. De voorstelling heeft als artistiek uitgangspunt de weigering van dansers om op te treden tegen de achtergrond van videobeelden van de aanslag op 9/11 in New York. De voorstelling plaatst op een dieper niveau vraagtekens bij de ondergang, onze angst en de breekbaarheid van onze wereld. Nederlandse première 6 oktober Bijlmer Parktheater.

Festival thema 2017: Fragile Freedom
Thema van dit jaar is Fragile Freedom – Breekbare vrijheid. We leven in een tijd van heftige ontwikkelingen in onze samenleving. In het huidige politieke klimaat worden mensen steeds meer gedwongen om kritischer en bewuster te kijken naar machtsverhoudingen en concepten als vrijheid en kwetsbaarheid. Een tijd waarin de individuele vrijheid van beweging, de verbondenheid van een individu met andere mensen ongeacht kleur of afkomst lijken te vervagen en democratie steeds kwetsbaarder lijkt te worden. Hoe kunnen we elkaar begrijpen in deze turbulente tijden. Luisteren we naar elkaar? Bij Afrovibes laten hedendaagse Afrikaanse en Nederlandse kunstenaars zien hoe zij onze huidige tijd ervaren en naar hun verleden en de toekomst kijken.